Scandaluri de pedofilie în Biserica din Brazilia, cea mai mare ţară catolică din lume

Scandalurile de pedofilie din Biserica Catolică au cuprins cea mai mare ţară catolică din lume, Brazilia, unde Vaticanul a recunoscut existenţa unor acuzaţii împotriva preoţilor pentru abuzuri sexuale.

183 afișări
Imaginea articolului Scandaluri de pedofilie în Biserica din Brazilia, cea mai mare ţară catolică din lume

Scandaluri de pedofilie în Biserica din Brazilia, cea mai mare ţară catolică din lume (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Cazurile au fost dezvăluite de imagini filmate cu camera ascunsă de una dintre victime, care îl înfăţişează pe părintele Luiz Marques Barbosa, în vârstă de 82 de ani, în timpul unei felaţii făcute de un copil din cor în faţa altarului, în statul Alagoas, în nord-estul Braziliei, la circa 2.500 de kilometri de Sao Paulo.

Difuzarea acestei înregistrări video, săptămâna trecută, în cadrul unui program televizat pe postul SBT, a generat un scandal în ţara cu peste 190 de milioane de locuitori, din care 74 la sută se declară catolici.

După prezentarea relaţiei sexuale, camera realizează un prim-plan cu figura preotului, care întreabă: "Cine este acolo? Cine este?".

Reportajul a difuzat inclusiv declaraţiile a trei foşti membri ai corului, care au povestit despre abuzurile la care au fost supuşi de trei preoţi din oraşul Arapiraca, situat la 120 de kilometri de Maceio, capitala statului Alagoas, între care se numără şi părintele Marques Barbosa.

"Începea prin a mă atinge şi a mă săruta (...), ceea ce îmi producea greaţă. Începea să mă dezbrace şi să se dezbrace şi pe el", povesteşte tânărul identificat drept "Fabiano", referindu-se la Marques Barbosa.

Tânărul, în vârstă de 20 de ani, care avea 12 ani când era membru al corului, subliniază că a fost obligat să aibă raporturi sexuale cu acest preot "de nenumărate ori".

Imaginile, filmate în ianuarie 2009, pot fi vizionate pe site-ul www.sbt.com.br şi circulă inclusiv pe YouTube, potrivit site-ului de Internet Alagoas 24h. Acestea sunt şi de vânzare pe străzile din Maceio, potrivit aceleiaşi surse.

Purtătorul de cuvânt al Vaticanului, Federico Lombardi, a recunoscut marţi existenţa unor acuzaţii de abuzuri sexuale. Unul dintre preoţi "a fost demis din parohia sa şi este acuzat de justiţia civilă", a declarat el. Faptele care le sunt reproşate altor doi, suspendaţi din funcţie, sunt "în curs de examinare", a adăugat el.

El a recunoscut, de asemenea, că doi dintre cei trei clerici denunţaţi aveau titlul onorific de Monsenior.

Cazul a şocat populaţia locală din Brazilia. Episcopul diocezei Penedo (de care depinde Arapiraca), Monseniorul Valerio Breda, a decis să îi elibereze din funcţiile lor ecleziastice pe cei trei clerici, Luiz Marques Barbosa, Edilson Duarte şi Raimundo Gomes, imediat după prezentarea denunţurilor.

"Condamnăm total şi cu inima frântă de ruşine şi tristeţe faptele, chiar dacă acestea nu sunt încă dovedite", afirmă Breda într-un comunicat oficial.

Pentru a nu încurca anchetele poliţiei, "preoţii menţionaţi vor fi înlăturaţi din funcţiile lor ecleziastice ca măsură de precauţie" continuă episcopul.

Ministerul Public din Alagoas a cerut deschiderea unei anchete în timp ce comisarul care se ocupă de anchetă, Barbara Arraes, a calificat situaţia drept "gravă".

"Acest lucru lasă sechele asupra tinerilor, este grav la nivel psihologic", a declarat ea. Ancheta ar trebui să se încheie în 30 de zile, a precizat ea, în timp ce în prezent sunt interogaţi foştii membri ai corului şi preoţii.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici