Schimbul de prizonieri între Israel şi Hezbollah va avea loc miercuri

Israelul a anunţat că cinci deţinuţi libanezi, printre care şi Samir Kantar, vor fi eliberaţi miercuri, în schimbul cadavrelor celor doi militari israelieni răpiţi de gruparea Hezbollah în 2006.

58 afișări
Imaginea articolului Schimbul de prizonieri între Israel şi Hezbollah va avea loc miercuri

Schimbul de prizonieri între Israel şi Hezbollah va avea loc miercuri (Imagine: Mediafax/AFP)

Statul evreu urmează să transfere în Liban cadavrele a aproximativ 200 de combatanţi ai grupării Hezbollah şi palestinieni, confom unui acord de schimb aprobat recent de Israel şi mişcarea şiită libaneză.

"Samir Kantar şi alţi patru deţinuţi libanezi, Khodr Zaidane, Maher Kourani, Mohammad Sorour şi Hussein Suleiman, vor fi transportaţi miercuri din locul de detenţie într-o locaţie decisă de armata israeliană", a declarat purtătorul de cuvânt al autorităţii penitenciarelor din Israel, Ian Domnitz.

Menţionarea numelor deţinuţilor libanezi intervine în urma deciziei Guvernului israelian, la 29 iunie, de a aproba un schimb de prizonieri, se arată într-un comunicat al autorităţii penitenciarelor.

Samir Kantar, membru al Frontului pentru eliberarea Palestinei (FLP), a fost condamnat în 1980 la 542 de ani de închisoare pentru uciderea unui civil israelian şi a fiicei acestuia, precum şi a unui poliţist, în 1979, în nordul Israelului.

În baza acordului de schimb, Guvernul israelian urmează să recupereze cadavrele a doi militari, Ehud Goldwasser şi Eldad Regev, răpiţi la 12 iulie 2006 pe teritoriul israelian, de-a lungul frontierei libaneze.

Purtătorul de cuvânt al premierului israelian Ehud Olmert nu a confirmat data precisă, declarând că "schimbul este posibil miercuri sau joi".

"Decizia va fi luată marţi, după analizarea de către guvern a raportului referitor la Arad (aviatorul israelian dispărut din 1986, n. red.)", a declarat el, la Paris, făcând referire la un raport transmis sâmbătă de gruparea Hezbollah Guvernului israelian, în conformitate cu acordul de schimb propus de ONU.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici