Scurgere radioactivă la Uzina Metalurgică de la Râbniţa, la 200 de km de România. Nivelul radiaţiei în zonă ar depăşi norma admisă

La Uzina Metalurgică de la Râbniţa, în Transnistria, a avut loc pe 5 martie o scurgere radioactivă, iar nivelul radiaţiei în zonă, care se află la circa 140 de kilometri depărtare de Chişinău, ar depăşi de 300 de ori norma admisă, relatează portalul ziarulnaţional.md.

6244 afișări
Imaginea articolului Scurgere radioactivă la Uzina Metalurgică de la Râbniţa, la 200 de km de România. Nivelul radiaţiei în zonă ar depăşi norma admisă

Scurgere radioactivă la Uzina Metalurgică de la Râbniţa. Nivelul radiaţiei în zonă ar depăşi norma admisă

Informaţia, ascunsă iniţial, a apărut din surse anonime pe reţelele de socializare, dar incidentul este confirmat şi de Biroul pentru Politicie de Reintegrare al Guvernului de la Chişinău.

„Biroul Politici de Reintegrare vine cu o precizare cu referinţă la incidentul produs la Uzina Metalurgică din or. Râbniţa, unde ca urmare s-a oprit cuptorul. Confirmăm că un astfel de incident a avut loc pe parcursul lunii martie curent, iar serviciile de intervenţie ale Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă nu au fost solicitate, deşi la nivelul dialogului dintre Chişinău şi Tiraspol există un grup de lucru pe probleme ce ţin de situaţiile excepţionale. În cadrul comunicării cu Tiraspolul, la faţa locului se desfăşoară o cercetare internă pentru clarificarea cauzelor situaţiei”, se arată într-un comunicat de presă al Biroului de la Chişinău.

Într-un mesaj anonim publicat pe Facebook se arată că, în ziua incidentului, la faţa locului s-au deplasat 40 de oameni în costume speciale şi cu măşti pe faţă. Angajaţilor uzinei li s-a cerut să tacă, iar unii au fost plătiţi cu 200 de dolari pentru a curăţa zona periculoasă.

„Oamenii se tem să nu-şi piardă locul de muncă şi de aceea tac”, se arată în postare.

Unii internauţi au comparat incidentul de la uzina din Râbniţa cu avaria de la Cernobîl de acum mai bine de 30 de ani, care la fel fusese iniţial secretizată.

Meteorologii din R. Moldova nu au anunţat deocamdată vreun pericol vizavi de radiaţiile înregistrate la Râbniţa.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici