Securitatea SUA, ameninţată de deficitul bugetar

Secretarul de Stat american, Hillary Clinton, şi-a exprimat joi îngrijorarea privind nivelul deficitului bugetar şi al datoriei ţării sale, pe care le consideră un risc la adresa securităţii Statelor Unite.

46 afișări
Imaginea articolului Securitatea SUA, ameninţată de deficitul bugetar

Securitatea SUA, ameninţată de deficitul bugetar (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Datoria-record americană limitează "capacitatea de a sigura securitatea, gestiona probleme dificile, dar şi asumarea rolului de lideri pe care (americanii) îl merită", a declarat secretarul de Stat, susţinând bugetul în faţa reprezentanţilor.

"Cred cu tărie că ar trebui să abordăm acest deficit şi datoria Statelor Unite ca pe o temă de securitate naţională, şi nu doar ca pe un subiect economic", a subliniat ea.

Proiectul de buget pentru 2011 al Casei Albe se concentrează asupra unui deficit adus la 1.267 de miliarde de dolari, reprezentând 8,3 la sută din Produsul Intern Brut (PIB) american, faţă de suma-record de 1.556 de miliarde de dolari (10,6 procente din PIB) prevăzută în exerciţiul bugetar din 2010.

Datoria publică a Statelor Unite depăşea 12.349 de miliarde de dolari la 1 februarie, potrivit datelor oficiale.

"Mă întristează când mă gândesc că, în urmă cu zece ani, aveam un buget echilibrat şi că eram pe cale să achităm datoria Statelor Unite", a declarat Clinton. La acea dată, preşedinte era Bill Clinton, soţul actualului secretar de Stat.

"Am constatat consternată că am risipit cel mai bun mijloc de acţiune internaţională de care dispunem", a subliniat Clinton, care atunci era senator şi făcea parte din Comisia pentru Buget din cadrul Senatului, în timpul preşedinţiei republicanului George W. Bush (2001-2009).

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici