Şeful băncii centrale din Moldova a fost demis de Parlament după un scandal de fraudă

Parlamentul Republicii Moldova l-a demis pe şeful băncii centrale, Octavian Armaşu, pentru că nu a acţionat în cazul scandalului de fraudă „furtul secolului” din Moldova, în care un miliard de dolari a dispărut din sistemul bancar al ţării în perioada 2014-2015, potrivit Reuters.

500 afișări
Imaginea articolului Şeful băncii centrale din Moldova a fost demis de Parlament după un scandal de fraudă

Sursa foto: facebook.com/BNMoficial

Armaşu a fost demis după doi ani de discuţii şi încercări eşuate de a recupera o parte din banii care au fost scoşi din sistemul bancar şi scoşi din Moldova.

Suma se ridică la 12% din produsul intern brut al Moldovei la acea vreme.

Doi dintre cei care se presupune că ar fi fost autorii fraudei sunt încă în libertate.

Optzeci şi unu de deputaţi au susţinut demiterea lui Armaşu.

Membrii Partidului Socialist, partid de opoziţie favorabil Rusiei, s-au alăturat Partidului pro-european de Acţiune şi Solidaritate al preşedintelui Maia Sandu pentru a obţine un vot de două treimi în Camera cu 101 locuri.

În perioada premergătoare votului, şeful Comisiei pentru buget şi finanţe din parlament, Radu Marian, a acuzat banca centrală de obstrucţionarea unei anchete privind frauda şi chiar de protejarea anumitor persoane.

„Comisia a ajuns la concluzia că banca centrală, în special preşedintele Armaşu, nu a luat nicio măsură: sabotarea procesului de recuperare a activelor, angajarea şi menţinerea în funcţie a personalului implicat în frauda bancară şi împiedicarea anchetei privind furtul miliardului”, a scris Marian pe Facebook.

Acesta a declarat că banca a ignorat în mod repetat solicitările de a continua investigaţia din partea procurorilor şi anchetatorilor, care au fost nevoiţi să recurgă la percheziţii şi la confiscarea de documente.

Armaşu a fost numit în 2018, când aproape toate aspectele politicii moldoveneşti se aflau sub influenţa omului de afaceri Vlad Plahotniuc, una dintre presupusele figuri din spatele fraudei.

Sandu, aleasă în 2020 pe baza promisiunii de a elimina corupţia şi de a se apropia de curentul european, a luat în considerare în repetate rânduri demiterea sa.

Dar instituţiile financiare internaţionale, esenţiale în furnizarea de finanţare pentru această ţară săracă, au considerat prezenţa sa la conducerea băncii ca fiind vitală pentru stabilitate.

Surse bancare, care au vorbit sub rezerva anonimatului, au declarat că procurorii au prezentat dovezi convingătoare privind faptul că diverse instituţii, inclusiv banca centrală, au împiedicat ancheta.

Iar acest lucru i-a determinat pe membrii parlamentului să îşi unească forţele pentru a asigura demiterea lui Armaşu.

Plahotniuc a fugit din ţară în 2019, iar locul unde se află acesta rămâne necunoscut.

Omul de afaceri pro-rus Ilan Shor, condamnat în absenţă la 15 ani de închisoare în acest an pentru rolul său în scandal, ajută la coordonarea protestelor antiguvernamentale din exil în Israel.

Un partid care îi poartă numele a fost declarat ilegal de Curtea Constituţională. Luna trecută, Sandu a acuzat Rusia că a „cumpărat” alegători în cadrul alegerilor locale prin direcţionarea de fonduri către „grupuri criminale” conduse de Shor.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici