Serbia anulează EuroPride 2022. Biserica Ortodoxă îi blesteamă pe activişti

Ameninţări de extremă dreaptă, după ce mii de oameni au mărşăluit la Belgrad împotriva evenimentului lgbtq+ cu semne şi sloganuri precum „protejaţi familia”.

1708 afișări
Imaginea articolului Serbia anulează EuroPride 2022. Biserica Ortodoxă îi blesteamă pe activişti

Serbia anulează EuroPride 2022. Biserica Ortodoxă îi blesteamă pe activişti

Era programată pentru 12-18 septembrie la Belgrad, dar preşedintele sârb Aleksandar Vucic a declarat că parada EuroPride 2022 nu va avea loc din cauza ameninţărilor din partea extremei drepte. Serbia, susţine Vucic, trebuie să se concentreze şi asupra altor probleme, cum ar fi problemele din Kosovo.

Pentru organizatorii marşului, care se desfăşoară anual din 2002, de fiecare dată într-un alt oraş european, evenimentul se va desfăşura oricum, pentru că orice interdicţie este „ilegală”.

Vucic a menţionat tensiunile din Kosovo şi problemele legate de criza energetică şi cea alimentară. În deschiderea discursului său, Vucic i-a dat mandatul pentru formarea noului guvern premierului în exerciţiu, Ana Brnabic, prima femeie lesbiană pusă să conducă un guvern în Serbia. În 2020, Brnabic a fost reconfirmată în post.

La începutul acestei luni, mii de oameni au mărşăluit la Belgrad împotriva EuroPride, ţinând pancarte pe care scria „protejaţi familia”.

După ciocnirile violente de stradă dintre poliţie şi ultranaţionalişti homofobi de la Belgrad în timpul Pride din 2010, demonstraţia lgbtq+ a fost interzisă de câţiva ani din motive de securitate şi ordine publică.

Replica a venit iute. „Statul nu poate anula EuroPride”, a spus organizatorul acestei ediţii, Marko Mihailovic, adăugând că orice încercare de a face acest lucru ar fi o „încălcare clară a Constituţiei”. Kristine Garina, preşedintele European Pride Organizers Association - responsabilă cu licenţele EuroPride - a insistat că evenimentul nu va fi anulat.

Biserica Ortodoxă Sârbă, care a fost întotdeauna ostilă promovării drepturilor populaţiei homosexuale, a salutat decizia, criticându-i pe activişti.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici