Serghei Lavrov: SUA au oferit garanţii Rusiei că scutul antirachetă nu o vizează

Statele Unite au făcut o serie de propuneri privind scutul lor antirachetă, care garantează că "acest sistem nu va fi îndreptat" împotriva Rusiei, a declarat miercuri şeful diplomaţiei ruse, Serghei Lavrov.

11 afișări
Imaginea articolului Serghei Lavrov: SUA au oferit garanţii Rusiei că scutul antirachetă nu o vizează

Serghei Lavrov: SUA au oferit garanţii Rusiei că scutul antirachetă nu o vizează (Imagine: Mediafax Foto)

"Partea americană este dispusă să ne propună o serie de măsuri care vizează consolidarea încrederii noastre, pentru a fi siguri că acest sistem nu este îndreptat împotriva noastră", a precizat Lavrov, într-un interviu publicat pe site-ul cotidianului rusesc Izvestia.

"Sensul (propunerilor americane) este următorul: vom avea posibilitatea să monitorizăm, cu ajutorul unor mijloace umane (inspectori) şi tehnice, funcţionarea staţiei-radar" din Cehia şi să ştim "în ce stare se află cu adevărat baza de interceptoare de rachetă" din Polonia, a explicat el.

"Washingtonul a decis (să desfăşoare) scutul antirachetă, iar poziţia noastră în această privinţă este cunoscută: această iniţiativă va duce la afectarea ulterioară a stabilităţii strategice în lume", a precizat ministrul rus de Externe.

Potrivit lui, "nu este vorba numai de (...) o staţie-radar şi de zece interceptoare, ci de un sistem care se dezvoltă în mod activ şi care va acoperi nu numai estul Europei, ci şi sudul Asiei, Japonia şi Marea Britanie".

"În această etapă, am reuşit să le transmitem americanilor să temerile noastre nu erau nefondate", a subliniat Lavrov, comentând întrevederile sale, marţi, la Moscova, cu secretarul american de Stat, Condoleezza Rice, şi cu cel al Apărării, Robert Gates.

"Bineînţeles, ei continuă să dea asigurări că nu vor utiliza aceste baze din Polonia şi Cehia împotriva noastră, însă sunt obligaţi să accepte şi argumentul nostru: în cazuri ca acesta, nu intenţiile sunt cele care contează, ci potenţialul", a adăugat el.

Rusia se opune proiectului de desfăşurare a scutului american antirachetă în Europa. Washingtonul afirmă la rândul lor că acest scut vizează să contracareze un eventual atac din partea unor state precum Iranul şi că nu este îndreptat împotriva Moscovei.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici