Serie de decese suspecte în Marea Britanie, înainte de moartea lui Boris Berezovski

Mai multe decese suspecte în Marea Britanie, de la otrăvirea cu polonoiu a transfugului FSB Aleksandr Litvinenko în 2006 şi până la descoperirea, sâmbătă, a corpului neînsufleţit al lui Boris Berezovski, au ridicat semne de întrebare în ultimii ani.

1141 afișări
Imaginea articolului Serie de decese suspecte în Marea Britanie, înainte de moartea lui Boris Berezovski

Serie de decese suspecte în Marea Britanie, înainte de moartea lui Boris Berezovski (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Fostul oligarh rus, devenit în exil un opozant vehement al Kremlinului, a fost găsit mort sâmbătă în reşedinţa sa din apropiere de Londra, iar poliţia considera duminică moartea sa drept "inexplicabilă". Acest anunţ a generat imediat suspiciuni chiar în rândul apropiaţilor lui Berezovski, care recunosc că acesta era deprimat.

Boala brutală a lui Aleksandr Litvinenko, un fost agent FSB apropiat de Berezovski, care l-a ajutat în perioada exilului la Londra, a ridicat numeroase semne de întrebare în 2006, până când specialiştii britanici au identificat urme de poloniu 210, o substanţă radioactivă pe care un agent rus ar fi deversat-o în ceaiul băut împreună cu victima, într-un hotel din Londra.

Rusia a negat orice responsabilitatea, un post de televiziune public mergând până acolo încât l-a acuzat pe Berezovski de uciderea prietenului său.

După doi ani, în 2008, principalul partener de afaceri şi din politica rusă a anilor '90 al lui Boris Berezovski, georgianul Badri Patarkaţişvili, căutat în Rusia şi exilat în Marea Britanie, a decedat subit la vârsta de 52 de ani în casa lui din sudul Londrei.

Patarkaţişvili l-a criticat, apoi l-a sfidat şi el pe Putin în Rusia, dar suspiciunile s-au concentrat pe conflictele cu puterea din Georgia natală, unde s-a instalat înainte de a se exila la Londra.

Mai întâi "inexplicabilă", moartea sa a fost atribuită ulterior unei patologii cardiace.

În aprilie 2012, presa britanică afirma de această dată că fostul lider separatist cecen moderat Ahmed Zakaev, şi el un apropiat al lui Berezovski şi refugiat la Londra, a scăpat dintr-un complot ce avea ca scop asasinarea sa, dejucat de serviciile britanice de informaţii interne (MI5).

Sunday Telegraph afirma atunci că autorităţile britanice sunt "din ce în ce mai îngrijorate" de crimele sau tentativele de crimă cu caracter politic sau mafiot din Marea Britanie.

În noiembrie, de această dată fără vreo legătură aparentă cu Boris Berezovski, un om de afaceri rus în vârstă de 44 de ani, Aleksandr Perepilicini, este găsit mort din cauze inexplicabile în faţa proprietăţii sale din Surrey.

Perepilicini, instalat în Marea Britanie de trei ani, ar fi fost, potrivit Independent, cotidianul deţinut de miliardarul rus Aleksandr Lebedev, un martor cheie în afacerea Magniţki, juristul fondului de investiţii occidental Hermitage, decedat în 2009 într-o închisoare moscovită după ce a denunţat o vastă manevră orchestrată de funcţionarii ruşi.

Potrivit The Independent, omul de afaceri era principalul informator al anchetatorilor elveţieni care investigau presupusa spălare de zeci de milioane de euro în acest caz.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici