Sezonul uraganelor din acest an în SUA se anunţă activ în Atlantic

Statele Unite urmează să se confrunte în 2013 cu un sezon deosebit de activ al furtunilor şi uraganelor în Atlantic, potrivit unor proiecţii ale Agenţiei Naţionale americane Oceanografice şi Atmosferice (NOAA), dezvăluite joiP.

235 afișări
Imaginea articolului Sezonul uraganelor din acest an în SUA se anunţă activ în Atlantic

Sezonul uraganelor din acest an în SUA se anunţă activ în Atlantic (Imagine: AFP / MediafaxFoto)

În cazul sezonului, care durează zece luni şi începe la 1 iunie, NOAA apreciază la un nivel de 70% probabilitatea formării a 13 până la 20 de furtuni cu rafale de vânt de cel puţin 62 de kilometri pe oră, dintre care şapte până la 11 ar putea să atingă cel puţin 119 kilometri pe oră, inclusiv trei până la şase uragane cu o putere de categoriile 3, 4 sau 5, cu rafale de vânt de minimum 178 de kilometri pe oră.

Aceste date se situează cu mult peste media sezonieră de 12 furtuni tropicale, şase uragane şi trei uragane de mare putere, precizează NOAA (National Oceanic and Atmospheric Administration).

"În acest an, condiţiile oceanice şi atmosferice în bazinul atlantic ar urma să producă un număr mai mare de uragane, care vor fi, de asemenea, mai puternice", a declarat Gerry Bell, de la Centrul pentru previziuni climatice NOAA.

El a citat trei factori, între care persistenţa unor curenţi puternici de aer dinspre Africa de Vest, răspunzători de intensitatea sezonului uraganelor în Atlantic începând din 1995.

Temperatura mai ridicată decât media temperaturii apei în regiunea tropicală a Atlanticului şi în Marea Caraibi alimentează, de asemenea, formarea unor furtuni tropicale şi uragane.

Al treilea factor citat, curentul marin El Nino ar urma să nu se manifeste anul acesta şi să împiedice formarea de uragane.

"Cu devastările produse de Sandy la sfârşitul lui 2012 încă prezente în minte şi alt sezon al uraganelor care se anunţă activ, NOAA se angajează să producă previziuni care să permită salvarea de vieţi în cazul acestor fenomene devastatoare", a dat asigurări Kathryn Sullivan, directoarea interimară a NOAA.

NOAA subliniază totodată că aceste proiecţii nu îi permit să spună câte dintre aceste furtuni vor atinge uscatul.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici