Shimon Peres, la 66 de ani de la crearea Israelului: Trebuie să avem relaţii de pace cu toate ţările arabe

Preşedintele Shimon Peres a afirmat, într-o declaraţie difuzată luni, cu ocazia aniversării a 66 de ani de la crearea Israelului, că ţara sa ar dori să ajungă "cât mai curând posibil" la pace cu toate statele arabe.

326 afișări
Imaginea articolului Shimon Peres, la 66 de ani de la crearea Israelului: Trebuie să avem relaţii de pace cu toate ţările arabe

Shimon Peres (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

"Avem deja relaţii paşnice cu două ţări arabe şi va trebui să întreţinem astfel de relaţii cu toate statele arabe. A urmări pacea este o valoare evreiască şi trebuie să ajungem la ea cât mai curând posibil", a declarat preşedintele israelian.

Peres, a cărui declaraţie a fost difuzată într-o înregistrare video, s-a referit la Egipt şi Iordania, care au încheiat acorduri de pace cu Israelul în 1979 şi 1994.

La rândul său, şeful diplomaţiei israeliene, Avigdor Lieberman, a avertizat că Israelul nu va ezita să riposteze cu fermitate oricărei ameninţări la adresa securităţii sale, referindu-se în special la Iran, inamicul Israelului.

"Fiecărei provocări şi fiecărei ameninţări a palestinienilor sau aliaţilor lor, fiind vorba în special de Iran, nu vom ezita să răspundem cu o forţă corespunzătoare. Întindem mâna pentru a face pace, dar vom tăia orice mână care ne va ameninţa", a spus liderul partidului ultranaţionalist Israel Beiteinu.

Negocierile de pace israelo-palestiniene, întrerupte la sfârşitul lui aprilie fără a se ajunge la un acord, au permis eliberarea a zeci de palestinieni.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici