Prima pagină » Știri externe » Sinuciderea lui Roman Starovoit după demiterea de către Putin zguduie elita de la Kremlin

Sinuciderea lui Roman Starovoit după demiterea de către Putin zguduie elita de la Kremlin

Sinuciderea lui Roman Starovoit după demiterea de către Putin zguduie elita de la Kremlin

Sinuciderea lui Roman Starovoit reaprinde temerile în elita rusă

Roman Starovoit, fost ministru rus al Transporturilor şi ex‑guvernator al regiunii Kursk, a fost găsit mort luni (7 iulie n.r.) la periferia Moscovei, la câteva ore după ce preşedintele Vladimir Putin l‑a demis din funcţie. Potrivit anchetatorilor, gestul său extrem a fost comis cu un pistol primit ca distincţie de stat. Martorii afirmă că, imediat ce a aflat de decizie, oficialul de 53 de ani a părăsit rapid centrul capitalei şi s‑a îndreptat spre marginea oraşului, unde ar fi apăsat pe trăgaci. Sinuciderea lui Roman Starovoit readuce în atenţie fragilitatea unui sistem politic renumit pentru loialităţi fluide şi ieşiri violente.

Sinuciderea lui Roman Starovoit ridică suspiciuni privind corupţia din Kursk

Starovoit a condus Kurskul într‑o perioadă marcată de incursiuni ucrainene şi de un buget de apărare regional estimat la 20 miliarde de ruble – dintre care, potrivit surselor locale, 20 % ar fi dispărut prin „rospil” (deturnare de fonduri). Succesorul său, Alexei Smirnov, aflat în arest din aprilie, era pregătit să depună mărturie împotriva fostului mentor. În lipsa unor dovezi concrete de omor, autorităţile păstrează verdictul oficial: sinuciderea lui Roman Starovoit. Totuşi, experţii văd în moartea sa un posibil mesaj către orice politician dispus să pună la îndoială noul echilibru de forţe de la Kremlin.

Sinuciderea lui Roman Starovoit arată schimbarea regulilor puterii la Kremlin

De la invazia Ucrainei din 2022, regulile nescrise impuse de Vladimir Putin par să fi devenit imprevizibile: corupţia e tolerată ori pedepsită arbitrar, iar neclaritatea alimenta frica în rândul elitelor. Analistul Mark Galeotti avertizează că sinuciderea lui Roman Starovoit ar putea declanşa un efect de domino – „oricine poate fi următorul”. Între timp, numărul dosarelor de corupţie a crescut cu 25 % faţă de anul trecut, iar preluările forţate de companii au revenit la niveluri similare cu „anii ’90 sălbatici”. Pentru oligarhii ruşi, moartea subită a unui fost ministru semnalează că loialitatea nu mai garantează protecţie, iar incertitudinea a devenit mai periculoasă decât frica.