Siria prelungeşte cu şase luni permisiunea livrării de ajutoare prin Turcia

Guvernul sirian a prelungit cu şase luni aprobarea pentru ca ajutorul umanitar să fie livrat în zonele controlate de rebeli din nord-vestul ţării prin intermediul unui punct de trecere a frontierei cu Turcia, notează Reuters.

119 afișări
Imaginea articolului Siria prelungeşte cu şase luni permisiunea livrării de ajutoare prin Turcia

Sursa foto: Pexels.com

Organizaţia Naţiunilor Unite folosea punctul de trecere Bab al-Hawa din Turcia pentru a livra ajutoare milioanelor de persoane din nord-vestul Siriei încă din 2014, cu autorizarea Consiliului de Securitate al ONU.

Aceasta a expirat la jumătatea anului 2023, după ce organismul format din 15 membri nu a reuşit să ajungă la un acord pentru a o prelungi, iar guvernul sirian a declarat atunci că ONU ar putea continua să folosească punctul de trecere Bab al-Hawa pentru încă şase luni.

Într-o notă diplomatică, misiunea Siriei pe lângă ONU a informat că Damascul "îşi va prelungi permisiunea acordată Organizaţiei Naţiunilor Unite de a utiliza punctul de trecere Bab al-Hawa pentru a livra asistenţă umanitară în nord-vestul Siriei pentru o perioadă suplimentară de şase luni, până la 13 iulie 2024".

Damascul a permis, de asemenea, ca ONU să trimită ajutoare prin alte două puncte de trecere turceşti, după ce un cutremur a ucis peste 50.000 de persoane în Turcia şi Siria anul trecut.

Această autorizaţie urmează să expire la 13 februarie.

Milioane de persoane din nord-vestul controlat de rebeli se bazează pe livrările de ajutoare prin Turcia pentru a avea acces la alimente, medicamente şi alte nevoi de bază. După aproape 13 ani de conflict, multe persoane din întreaga ţară trăiesc condiţii dificile, nouă din zece sirieni fiind sub pragul sărăciei, arată sursa citată.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici