Situaţia este „sub control” în Guineea-Bissau. Declaraţiile preşedintelui

Preşedintele Umaro Sissoco Embalo a declarat că guvernul deţine controlul asupra situaţiei din Guineea-Bissau, după ce ţara s-a confruntat cu o tentativă de lovitură de stat.

363 afișări
Imaginea articolului Situaţia este „sub control” în Guineea-Bissau. Declaraţiile preşedintelui

Sursa foto: Facebook/Umaro Sissoco Embaló

Preşedintele Guineei-Bissau, Umaro Sissoco Embalo, a declarat marţi, 1 februarie, că guvernul are situaţia „sub control” în ţara instabilă din Africa de Vest, după o tentativă de lovitură de stat în care mai multe persoane au fost ucise sau rănite.

„Atacatorii ar fi putut să-mi vorbească înainte de aceste evenimente sângeroase care i-au rănit grav pe mulţi şi au luat vieţi”, a declarat preşedintele reporterilor de la News24, subliniind că atacul a fost legat de deciziile luate „în special pentru a lupta împotriva traficului de droguri şi a corupţiei”.

„Sunt bine, mulţumesc lui Dumnezeu”, a spus Embalo pe Twitter. „Situaţia este sub control”.

Marţi după-amiază, bărbaţi puternic înarmaţi au înconjurat clădirile guvernamentale, unde se presupunea că Embalo şi prim-ministrul Nuno Gomes Nabiam au participat la o reuniune a cabinetului.

Martorii spun că multe persoane au fugit din zona de la marginea capitalei Bissau, pieţele locale şi băncile şi-au închis uşile, în timp ce vehicule militare încărcate cu trupe au circulat pe străzi.

Totuşi, preşedintele a declarat într-un scurt apel telefonic pentru AFP că „totul este bine”.

Organizaţia Naţiunilor Unite a declarat că secretarul general Antonio Guterres este „profund îngrijorat de vestea unor lupte grele din Bissau”.

El a cerut „încetarea imediată a luptei şi respectarea deplină a instituţiilor democratice ale ţării”, se arată în declaraţia ONU.

Fosta colonie portugheză este un stat de coastă sărac, cu aproximativ două milioane de oameni, situat la sud de Senegal. În total, au fost înregistrate patru lovituri militare de la obţinerea independenţei în 1974, cea mai recentă fiind în 2012.

În 2014, ţara a promis că va reveni la democraţie, însă acest fapt nu s-a realizat, forţele armate având o influenţă substanţială.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici