Situaţia la centrala nucleară Zaporojie este sub control după explozia barajului Kakhovka

Distrugerea barajului Kakhovka din sudul Ucrainei reprezintă o ameninţare pentru centrala nucleară Zaporojie, dar situaţia este sub control, a declarat marţi agenţia de stat ucraineană pentru energie atomică.

548 afișări
Imaginea articolului Situaţia la centrala nucleară Zaporojie este sub control după explozia barajului Kakhovka

Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică, instituţia de supraveghere nucleară a ONU, a scris pe Twitter că monitorizează îndeaproape situaţia, dar că nu există "niciun risc imediat de securitate nucleară la centrală" care se află tot în sudul Ucrainei, notează Reuters.

Marţi, exploziile de la barajul Kakhovka, din epoca sovietică, aflat pe teritoriul ocupat de Rusia, au dezlănţuit inundaţii într-o zonă care este acum o zonă de război, potrivit forţelor ucrainene şi ruse care se acuză reciproc pentru distrugere.

Energoatom a declarat că atacatorii ruşi au aruncat în aer barajul. Conform Energoatom, nivelul apei din rezervorul Kakhovka a scăzut rapid, reprezentând o "ameninţare suplimentară" pentru unitatea ocupată de ruşi, cea mai mare centrală nucleară din Europa.

"Apa din rezervorul Kakhovka este necesară pentru ca staţia să primească energie pentru condensatorii turbinei şi sistemele de siguranţă ale centralei nucleare ZNPP (Zaporizhzhia Nuclear Power Plant)", a declarat Energoatom într-un comunicat pe Telegram.

"În acest moment, iazul de răcire al centralei este plin: la ora 8:00, nivelul apei este de 16,6 metri, ceea ce este suficient pentru nevoile centralei".

"În prezent, situaţia de la centrala ZNPP este sub control, personalul ucrainean monitorizează toţi indicatorii", a precizat acesta.

Marţi, şeful administraţiei prezidenţiale ucrainene a descris explozia ca fiind un "ecocid" comis de forţele ruseşti. Rusia a acuzat Ucraina pentru incident.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici