Situaţia romilor din Franţa continuă să se degradeze. Guvernul îi prezintă ca pe o ameninţare şi continuă expulzările

Situaţia romilor din Franţa continuă să se degradeze, iar expulzările continuă, la un an după declanşarea unei politici de expulzări masive, avertizează organizaţia Medecins du Monde, într-un raport publicat marţi, relatează L'Express în ediţia electronică.

562 afișări
Imaginea articolului Situaţia romilor din Franţa continuă să se degradeze. Guvernul îi prezintă ca pe o ameninţare şi continuă expulzările

Romi (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Organizaţia neguvernamentală reproşează Guvernului că prezintă romii ca pe o "ameninţare" pentru a-i convinge să nu rămână în Franţa şi pentru a-şi îmbunătăţi statisticile privind lupta împotriva imigraţiei ilegale, potrivit unei ştiri Reuters, preluată de L'Express. Peste 9.000 de romi, dintre cei 15.000 prezenţi în Franţa, au fost expulzaţi în 2010, potrivit Ministerului de Interne, iar trei sferturi dintre cele 600-700 de tabere ilegale au fost dărâmate.

De atunci, "presiunea şi intimidările poliţiei au crescut, iar romii au devenit un fel de ţapi ispăşitori autorizaţi", scrie Medecins du Monde în raport. Potrivit organizaţiei, însă, această politică nu a redus numărul romilor de naţionalitate română sau bulgară care pot, în calitate de cetăţeni europeni, să revină liber în Franţa după ce sunt expulzaţi.

Echipele organizaţiei de la Bordeaux, Lyon, Marsilia sau Strasbourg avertizează deja cu privire la pregătirea unui nou val de expulzări masive în această vară. Aceste expulzări repetate şi absenţa unei propuneri de mutare "condamnă romii la condiţii de viaţă extrem de precare", subliniază Medecins du Monde, menţionând că ei trăiesc în locuinţe improvizate, în caravane sau cabane, majoritatea fără apă şi electricitate.

Potrivit aceleiaşi surse, aceste locuinţe improvizate prezintă de asemenea numeroase pericole, precum incendii, risc de prăbuşire, intoxicare, saturnism şi risc de epidemii.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici