Socialiştii se distanţează de Dominique Strauss-Kahn, aşteptat să revină în Franţa zilele următoare

Mai mulţi membri ai Partidului Socialist au început să se distanţeze de Dominique Strauss-Kahn, fostul director al FMI aşteptat să revină în Franţa zilele următoare, care era favorit în sondaje pentru prezidenţialele din 2012 înainte de a fi acuzat de viol la New York.

223 afișări
Imaginea articolului Socialiştii se distanţează de Dominique Strauss-Kahn, aşteptat să revină în Franţa zilele următoare

Socialiştii se distanţează de Dominique Strauss-Kahn, aşteptat să revină în Franţa zilele următoare (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Anunţul de la 23 august privind abandonarea procedurii penale împotriva lui Dominique Strauss-Kahn de către justiţia americană a fost salutat de socialişti.

Preşedinta partidului, Martine Aubry, şi-a exprimat "imensa uşurare". Ea a cerut "să fie respectat cuvântul lui Dominique Strauss-Kahn, să fie lăsat să facă ce îşi doreşte mai mult, adică să retrăiască normal şi să se exprime în momentul în care va decide".

Dar tonul a început să se schimbe după şcoala de vară a partidului de la sfârşitul săptămânii trecute, când a fost lansată oficial campania pentru alegerile primare, prin care va fi desemnat candidatul socialist la prezidenţiale.

Aubry s-a distanţat clar marţi, pentru prima dată, de fostul său aliat, afirmând că împărtăşeşte opinia "multor femei privind atitudinea" fostului director al FMI faţă de ele.

"Am spus întotdeauna acelaşi lucru: în primul rând prezumţia de nevinovăţie, în al doilea rând, cred acelaşi lucru ca multe femei privind atitudinea lui Dominique Strauss-Kahn faţă de femei", a afirmat ea la postul de televiziune Canal Plus.

"Am fost prima care a spus din prima zi că trebuie să apărăm prezumţia de nevinovăţie, victima şi cuvântul său", a continuat Aubry, făcând referire la Nafissatou Diallo, camerista de la un hotel din New York care a depus plângere pentru agresiune sexuală împotriva lui Strauss-Kahn.

Fostul premier şi personalitate respectată a Partidului Socialist Michel Rocard a fost mai tranşant, apreciind luni că Dominique Strauss-Kahn este atins de o "boală mentală" care îl împiedică să-şi "stăpânească impulsurile".

În faţa foştilor colaboratori ai săi de la FMI, la Washington, Dominique Strauss-Kahn a mărturisit luni că a comis o "eroare" în mai, la New York.

În urma acuzaţiilor de viol, el a recunoscut că a avut o relaţie sexuală cu camerista, iar avocaţii săi au apreciat după clasarea cazului că clientul lor a plătit scump "o eroare temporară de judecată care nu avea nimic criminal".

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici