Somalia: Ostatic ucis într-o operaţiune franceză de eliberare a unui iaht

Armata franceză a eliberat vineri iahtul francez Tanit, capturat sâmbăta trecută de piraţii somalezi, într-o operaţiune soldată cu moartea unui ostatic şi eliberarea altor patru, a anunţat Preşedinţia franceză.

28 afișări
Imaginea articolului Somalia: Ostatic ucis într-o operaţiune franceză de eliberare a unui iaht

Somalia: Ostatic ucis într-o operaţiune franceză de eliberare a unui iaht (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

În cursul zilei de joi, autorităţile au desfăşurat negocieri "pentru a-i convinge pe piraţi să renunţe" la ostatici, iar vineri "ameninţările s-au clarificat, piraţii respingând propunerile făcute, iar iahtul Tanit plutind în derivă către litoral", se arată într-un comunicat al Preşedinţiei franceze, care adaugă că, în aceste condiţii, "a fost decisă o operaţiune pentru eliberarea ostaticilor".

"Din nefericire, în cursul operaţiunii, a fost ucis un ostatic. Ceilalţi patru - printre care se află şi un copil - sunt teferi şi nevătămaţi. Doi piraţi au fost ucişi, iar ceilalţi trei au fost luaţi prizonieri", adaugă comunicatul oficial.

Ministrul francez al Apărării, Herve Morin, a anunţat că ostaticul ucis este proprietarul vasului şi tatăl copilului, Florent Lemacon, care a fost prins într-un schimb de focuri între piraţi şi forţele speciale. Morin a precizat şi că militarii le-au propus piraţilor plata unei răscumpărări, fără a preciza suma implicată, dar şi un schimb de ostatici.

Iahtul francez Tanit a fost capturat în Golful Aden sâmbătă, 4 aprilie, având la bord patru adulţi şi un copil.

"Franţa aplică în mod constant o politică de respingere a actelor de piraterie şi evită ca francezii să fie transportaţi pe ţărm ca ostatici. Astfel, forţele noastre au eliberat deja ostaticii pe de Ponant şi Carre, în aprilie şi septembrie 2008", precizează Preşedinţia franceză. Preşedintele Nicolas Sarkozy "reafirmă toată hotărârea Franţei de a nu ceda şantajului şi a combate pirateria", adaugă comunicatul citat.

În data 11 aprilie 2008, forţele speciale franceze i-au eliberat pe cei 30 de membri ai echipajului navei de lux Le Ponant, luaţi ostatici cu o săptămână înainte. După plata unei răscumpărări estimate la două milioane de dolari, şase piraţi au fost capturaţi la ţărm, după ce fugiseră la bordul unei maşini de teren.

În data de 15 septembrie, militarii francezi au intervenit pentru eliberarea unui cuplu de francezi, luaţi ostatici de aproape două săptămâni la bordul iahtului Caree d'As. Un pirat a fost ucis şi alţi şase au fost reţinuţi.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici