Spania propune blocarea porturilor somaleze folosite de piraţi

Spania doreşte ca forţele navale ale Uniunii Europene să blocheze porturile din Somalia utilizate de piraţii care comit atacuri în Oceanul Indian, anunţă ministrul spaniol al Apărării, Carme Chacon.

26 afișări
Imaginea articolului Spania propune blocarea porturilor somaleze folosite de piraţi

Ministrul spaniol al Apărării, Carme Chacon (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Spania le va propune partenerilor europeni, cu ocazia reuniunilor miniştrilor Apărării de luni şi marţi, concentrarea eforturilor militare asupra blocării a trei porturi somaleze", a declarat Chacon.

"Ştim că din aceste trei porturi pleacă majoritatea, dacă nu toate, navele piraţilor, acoperind o distanţă de până la 1.850 de kilometri de coastă, capturând nave străine", explică ministrul.

Piraţii somalezi au atacat luni, fără succes, un petrolier sub pavilionul Hong Kong, la aproximativ 1.850 de kilometri de coastele somaleze.

Marţi, două nave-cargo, sub pavilionul Danemarcei şi Insulelor Marshall, au fost atacate tot fără succes.

"Aceştia nu sunt piraţii romantici pe care ni-i imaginăm. Este vorba de adevărate organizaţii criminale care se concentrează pe capturarea navelor comerciale, inclusiv cele aparţinând Fondului Alimentar Mondial (FAO)", explică Chacon.

"Desfăşoară aceste activităţi pentru a obţine răscumpărări şi au legături cu cabinete de avocatură de la Londra", adaugă ministrul, subliniind că membrii comunităţii internaţionale trebuie să verifice circuitul banilor ajunşi la piraţi.

Chacon a subliniat că piraţii somalezi deţin în prezent 12 nave şi echipajele acestora, inclusiv nava spaniolă Alakrana şi cei 36 de membri ai echipajului.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici