Spaniolii au vindecat bolnavi de Covid-19 cu o moleculă marină

  • O companie farmaceutică spaniolă a descoperit un medicament capabil să elimine 99% din încărcătura virală produsă de Sars-Cov-2.
  • Este vorba de Aplidin, un tratament oncologic bazat pe plitidepsină, care a fost probat deja pe un grup mic de bolnavi cu Covid-19.
  • Rezultatele ultimului studiu făcut pe animale, la trei laboratoare din Franţa şi SUA, au apărut în revista Science, iar acţiunile companiei au avut o creştere de peste 20% la bursa de la Madrid.
8820 afișări
Imaginea articolului Spaniolii au vindecat bolnavi de Covid-19 cu o moleculă marină

Spaniolii au vindecat bolnavi de Covid-19 cu o moleculă marină

Aplidin este un medicament, produs de PharmaMar din Spania, care se foloseşte deja pentru tratarea tumorilor cancerigene în Australia.

Se bazează pe plitidepsină, o moleculă care se obţine de la ascidiile marine, care trăiesc în preajma insulei Ibiza.

Primele teste de laborator împotriva Covid-19 au fost în luna martie, la Centrul Naţional de Biotehnologie din Spania.

„După experimentele de laborator, făcute cu toate controalele, am observat că nu doar că blochează multiplicarea virusului, dar îl reduce şi la niveluri foarte joase, cu un produs care nu este toxic pentru persoane”, explică Dr. Luis Enjuanes, cercetător la CSIC Spania

La primele probe pe pacienţi, făcute anul trecut, au participat 13 spitale din Spania.

27 de pacienţi cu Covid-19 au fost trataţi încă din prima fază a bolii cu plitidepsină şi 80 la sută au scăpat de simptome după 15 zile.

Medicii madrileni au spus că rezultatele sunt promiţătoare.

„Din 9 pacienţi, 8 au ajuns cu bine acasă. Nu au avut efecte secundare grave şi se pare că evoluţia a fost bună la aceşti pacienţi”, spune Dr. Pedro Landete - pneumolog Spitalul La Princesa Madrid.

„Evoluţia a fost excelenţă. Toţi pacienţii au fost externaţi după ce au fost trataţi. Ar putea să prevină multe efecte secundare din acea faza inflamatorie care se produce şi provoacă moartea multor pacienţi”, crede şi Dr. José Barberán de la Spitalul HM MontePrincipe.

Ultimele teste pe animale, făcute la 3 laboratoare din SUA şi Franţa, au apărut acum în revista Science.

Plitidepsina a redus cu 99% încărcătura virică din plămânii animalelor şi are o eficacitate preclinică puternică împotriva SARS-CoV-2, blocând proteina gazdă (eEF1A) pe care virusul o foloseşte ca să se multiplice.

PharmaMar aşteaptă acum aprobarea Agenţiei spaniole a Medicamentului ca să înceapă studiul clinic pentru fazele 3 şi 4, necesare înainte de comercializare.

PharmaMar spune că medicamentul este de 80 de ori mai efectiv decât Remdesivir, dar după anunţul privind acest medicament, compania a crescut cu 20% la bursa de la Madrid.

 

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici