Spionii lui Saddam revin în funcţii datorită experienţei cu Iranul

Guvernul irakian angajează în secret, cu aprobarea oficialilor americani, foşti agenţi de informaţii din perioada lui Saddam Hussein, datorită experienţei lor în operaţiunile de spionaj împotriva obiectivelor iraniene.

7 afișări
Imaginea articolului Spionii lui Saddam revin în funcţii datorită experienţei cu Iranul

Spionii lui Saddam revin în funcţii datorită experienţei cu Iranul (Imagine: Mediafax Foto)

Efortul este destinat îmbunătăţirii capacităţii irakiene de a strânge informaţii despre reţelele spijinite de Iran care acţionează pe teritoriul Irakului, a declarat Dan Maguire, principalul consilier american pe probleme de informaţii, relatează publicaţia USA Today în ediţia electronică.

Majoritatea agenţilor de informaţii din perioada lui Saddam, care erau principalul mijloc de reprimare a populaţiei, fugiseră din ţară după declanşarea operaţiunilor americane.

Practica angajării foştilor agenţi de informaţii pare să contravină noii legi "Responsabilitate şi Justiţie" adoptată anul acesta, care interzice membrilor serviciilor de securitate din perioada lui Saddam să lucreze pentru Guvern, din cauza reputaţiei acestora.

În trecut Guvernul irakian nu a aplicat în mod consecvent sau onest reglementările privind angajarea foştilor membri ai Partidului Baath, a declarat Habib Nassar de la Centrul Internaţional pentru Justiţia în Tranziţie, o organizaţie non-profit care studiază abuzurile asupra drepturilor omului.

Oficialii americani au aprobat iniţiativa ca fiind una logică, fără a preciza câţi vor fi reangajaţi şi câţi vor avea în continuare interdicţie. Departamentul de informaţii al Ministerului irakian de Interne este interesat de "ofiţerii fostului regim, în primul rând cei care au lucrat împotriva obiectivelor iraniene", a declarat Maguire.

Autorităţile militare ale Statelor Unite consideră Iranul un obstacol în stabilizarea Irakului, acuzându-l că furnizează miliţiilor şiite arme şi bombe pentru atacuri care vizează forţele americane şi irakiene.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici