Stalin, găsit vinovat de genocid în Ucraina, pentru marea foamete din 1932-1933

Curtea de Apel din Kiev i-a declarat vinovaţi de genocid pe liderii bolşevici, între care dictatorul sovietic Iosif Stalin, pentru că a declanşat marea foamete din 1932-1933, care a provocat moartea a milioane de persoane, au anunţat miercuri serviciile de securitate ucrainiene.

660 afișări
Imaginea articolului Stalin, găsit vinovat de genocid în Ucraina, pentru marea foamete din 1932-1933

Justiţia ucraineană îl declară pe Stalin vinovat de genocid, pentru marea foamete din 1932-1933 (Montaj foto)

"Curtea a constatat că Stalin (...) a comis infracţiunea de genocid", se arată într-un comunicat al SBU, care precizează că alţi oficiali bolşevici, între care Viaceslav Molotov, numărul doi în ierarhia regimului sovietic din perioada respectivă, au fost, de asemenea, declaraţi vinovaţi.

Tribunalul a ordonat încheierea cercetărilor deoarece acuzaţii au decedat, a adăugat SBU.

Comunicatul precizează că 3,941 de milioane de ucraineni au murit în timpul marii foamete, în timp ce unii avansează cifra de zece milioane de victime.

Kievul încearcă de mai mulţi ani să obţină recunoaşterea de către ONU a marii foamete din anii 1932-1933 drept "genocid" împotriva poporului ucrainean, proiect împotriva căruia luptă Rusia.

În 1932, autorităţile sovietice au declanşat o campanie de colectivizare forţată în cursul căreia au confiscat seminţe, grâu, făină, legume şi vite, condamnând ţăranii la foamete, în special în Ucraina.

Rusia subliniază că milioane de persoane din toată URSS au fost victimele acestei politici şi susţine că aceasta nu a vizat în mod special Ucraina.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici