Statele Unite şi Insulele Caraibe riscă să fie lovite de un uragan major anul acesta

O răcire a Pacificului, datorată slăbirii fenomenului "El Nino", precum şi creşterea puternică a temperaturilor în regiunea tropicală a Atlanticului, au crescut probabilitatea ca un uragan major să lovească Statele Unite şi Insulele Caraibe în acest an, au avertizat, miercuri, experţii.

306 afișări
Imaginea articolului Statele Unite şi Insulele Caraibe riscă să fie lovite de un uragan major anul acesta

Statele Unite şi Insulele Caraibe riscă să fie lovite de un uragan major anul acesta (Imagine: Mediafax Foto/AFP/NASA)

"Ne aşteptăm la o probabilitate peste medie ca un uragan major să atingă pământul în Statele Unite şi în Caraibe", declară experţii în meteorologie de la Universitatea de Stat din Colorado, într-un raport.

Posibilitatea ca un uragan să poată lovi coastele americane, cu rafale de peste 178 de kilometri pe oră, se ridică astfel la 69 la sută pentru sezonul ciclonic, care începe în iunie, adică cu mult peste media de 52 la sută, stabilită în cursul secolului trecut.

În Caraibe, riscul se ridică la 58 la sută, faţă de media de 42 la sută. Însă Haiti, ţara cea mai săracă de pe continentul american, zguduită la 12 ianuarie de un puternic cutremur care a lăsat fără locuinţă 1,3 milioane de persoane, se află deseori pe axa ciclonilor.

În peninsula Florida, riscul unui uragan major depăşeşte media de 31 la sută, ajungând la 45 la sută, iar în Golful Mexic, unde se află majoritatea instalaţiilor petroliere americane, acest risc trece de la 30 la sută la 44 la sută.

"Slăbirea aşteptată a (fenomenului) El Nino, asociată unei puternice încălziri anormale a Atlanticului la nivelul tropicelor (...) va crea condiţiile de formare a uraganelor şi intensificarea lor", avertizează specialiştii.

Previziunile Universităţii Colorado pentru ansamblul sezonului ciclonic preconizează formarea a 15 furtuni tropicale şi a opt uragane, dintre care patru vor fi uragane majore (de categorie 3 sau mai mult pe scara Saffir-Simpson, care numără 5 niveluri).

În 2009, sezonul ciclonic a fost relativ calm în Atlantic, cele trei uragane formate ocolind coastele Caraibilor şi ale Statelor Unite.

Anul 2008 s-a remarcat prin abundenţa fenomenelor meteorologice, fiind unul dintre anii cei mai agitaţi din regiune. În interval de câteva săptămâni, patru uragane au trecut prin Haiti, afectând 800.000 de persoane şi provocând moartea a peste 800 de persoane.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici