Statele Unite suplimentează ajutorul către Republica Moldova pentru a putea susţine influxul de refugiaţi ucraineni

  • Statele Unite alocă Republicii Moldova aproximativ 50 de milioane de dolari
  • Ajutorul este menit pentru a o ajuta să facă faţă impactului războiului Rusia-Ucraina
  • Toţi mai mulţi refugiaţi ucraineni ajung în Republica Moldova şi pun presiune pe sistemul şubred al vecinilor de gestionare a situaţiilor de urgenţă
151 afișări
Imaginea articolului Statele Unite suplimentează ajutorul către Republica Moldova pentru a putea susţine influxul de refugiaţi ucraineni

Postul Vamal Palanca, graniţa Rep. Moldova/Ucraina

Aproape 400.000 de refugiaţi au fugit deja din Ucraina prin Republica Moldova şi aproximativ un sfert dintre ei au rămas în micuţa ţară. Însă acest fapt pune presiune pe sistemul medical şi social moldovenesc. Republica Moldova nu are o infrastructură modernă adaptată să răspundă eficient situaţiilor de criză.

„Statele Unite vor oferi Republicii Moldova aproximativ 50 de milioane de dolari pentru a o ajuta să facă faţă numărului mare de migranţi care fug din calea războiului din Ucraina. Suntem mândri că i-aţi primit cu braţele deschise, în ciuda neajunsurilor”,  a declarat ambasadorul SUA la ONU, Linda Thomas-Greenfield.

Finanţarea va sprijini programe, instruire şi echipamente pentru managementul frontierelor, eforturile de combatere a traficului de persoane, va ajuta la îmbunătăţirea responsabilităţii şi transparenţei în sectorul justiţiei şi la combaterea corupţiei şi a criminalităţii cibernetice.

Republica Moldova, cuprinsă între Ucraina şi România, este una dintre cele mai sărace ţări din Europa, cu o populaţie de aproximativ 2.6 milioane de oameni. La fel ca şi Ucraina, aspiră să adere la UE.

Ucraina se teme, de asemenea, că regiunea separatistă pro-rusă a Moldovei, Transnistria, ar putea fi folosită ca un nou front pentru a exercita presiuni suplimentare asupra Odesei. Trupele ruse sunt staţionate acolo, în ciuda apelurilor repetate din partea Moldovei pentru a părăsi ţara.

"Cu siguranţă, există riscuri legate de regiunea separatistă din partea de est a ţării şi trebuie să fim vigilenţi. Cu toate acestea, nu vedem până acum planuri specifice pentru angajarea Republicii Moldova în acest conflict", a declarat premierul Republicii Moldova, Natalia Gavriliţă.
 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici