Statele Unite trimit nave militare în largul Yemenului pentru a intercepta un convoi naval iranian

Nave militare americane au ajuns în Marea Arabiei şi în Golful Aden pentru a intercepta un presupus convoi naval iranian suspectat că ar aproviziona cu armament insurgenţii huthi din Yemen, vizaţi de raiduri aeriene ale unei coaliţii coordonate de Arabia Saudită, informează CNN.

677 afișări
Imaginea articolului Statele Unite trimit nave militare în largul Yemenului pentru a intercepta un convoi naval iranian

Statele Unite trimit nave militare în largul Yemenului pentru a intercepta un convoi naval iranian (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Echipajele navelor americane nu au autoritatea de a urca forţat la bordul vaselor sub pavilion iranian.

La începutul lunii aprilie, o navă militară americană a abordat consensual un vas panamez suspectat de trafic de persoane, de armament şi droguri, dar la bord nu s-a găsit nimic suspect.

"Monitorizăm cu atenţie situaţia din Marea Arabiei şi din Golful Aden", a declarat Kevin Stephens, un oficial din cadrul Flotei militare a V-a a Statelor Unite. "Nu discutăm despre numărul şi tipul de vase monitorizate şi nu facem speculaţii despre destinaţiile acestora", a spus oficialul militar american.

Nave militare din grupul portavionului USS Theodore Roosevelt se alătură vaselor din Arabia Saudită şi Egipt pregătite să intercepteze un convoi de nouă ambarcaţiuni iraniene care ar urma să ajungă în Yemen. Portavionul USS Roosevelt şi crucişătorul USS Normandy au fost transferate de duminică în largul Yemenului. În momentul de faţă, în largul Yemenului sunt nouă nave militare americane.

Comandantul Forţelor navale iraniene, amiralul Habibollah Sayyari, susţine că flota sa operează legal: "Nu vom lăsa pe nimeni să ne transmită avertizări sau ameninţări, deoarece ne desfăşurăm activităţile în conformitate cu legislaţia internaţională".

O coaliţie internaţională coordonată de Arabia Saudită (o ţară preponderent sunnită) efectuează de peste o lună raiduri aeriene împotriva insurgenţilor huthi din Yemen. Iranul, o ţară majoritar şiită, este acuzat de susţinerea rebelilor din Yemen.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici