Statul american South Carolina a retras steagul confederat de lângă sediul Congresului local

Autorităţile au îndepărtat steagul confederat de la Congresul din South Carolina vineri, la trei săptămâni după atacul armat rasist în care un grup de credincioşi de culoare a fost ucis într-o biserică, provocând o dezbatere aprigă asupra rolului însemnului în cultura americană, relatează Euronews.

366 afișări
Imaginea articolului Statul american South Carolina a retras steagul confederat de lângă sediul Congresului local

Statul american South Carolina a retras steagul confederat de lângă sediul Congresului local

Cele trei zile de dezbateri tensionate din Legislativul local au condus la îndepărtarea steagului soldaţilor din Sud din timpul Războiului de Secesiune, care a devenit un simbol rasist pentru mulţi americani.

Îndepărtarea steagului a fost cerută de către guvernatoarea republicană a statului Nikki Haley. Ea a evocat un simbol care îi "dezbină" pe americani, o măsură validată cu o majoritate copleşitoare de către congresmenii locali.

Decizia a fost luată după masacrul comis într-o biserică a comunităţii de culoare la Charleston, în care au fost ucise nouă persoane.

Presupusul autor al masacrului, Dylan Roof, în vârstă de 21 de ani, a fost inculpat şi încarcerat. Un adept al ideologiei supremaţiei albilor, el şi-a exprimat fără echivoc ura faţă de afroamericani, afişându-se alături de steagul confederat.

Tânărului nu ar fi trebuit să i se permită niciodată să cumpere o armă, a dezvăluit poliţia federală americană (FBI) vineri, din cauza antecedentelor sale - o arestare precedentă pentru posesie de droguri de substituţie.

Alt stat din Sud, Alabama, şi-a retras steagul confederat de la Parlamentul local pe 24 iunie.

În Mississippi, singurul stat al cărui steag include drapelul confederat în colţul din dreapta sus, congresmeni conservatori au cerut, de asemenea, retragerea însemnului.

După tragedia de la Charleston, o serie de distribuitori americani au anunţat că nu vor să mai vândă produse care poartă această emblemă.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici