Statul Islamic a eliberat 15 ostatici creştini în Siria

Cel puţin 15 creştini sirieni, care erau ţinuţi ostatici de către gruparea extremistă Statul Islamic în satul sirian Al-Qaryatain (centru), au fost eliberaţi vineri, potrivit unui ONG, relatează AFP în pagina electronică.

673 afișări
Imaginea articolului Statul Islamic a eliberat 15 ostatici creştini în Siria

Statul Islamic a eliberat 15 ostatici creştini în Siria

"Un grup de 15 creştini, care au fost plasaţi sub arest la domiciliu de către SI, la Al-Qaryatain, au fost eliberaţi şi au ajuns la Fayrouzah", a declarat Rami Abdel Rahman, directorul Observatorului Sirian pentru Drepturile Omului.

Jihadişti din cadrul SI au luat ostatici, la începutul lui august, cel puţin 230 de civili, inclusiv zeci de creştini, în acest sat din provincia siriană Homs.

Observatorul Asirian pentru Drepturile Omului a confirmat că 15 creştini au ajuns vineri după-amiaza la Fayrouzah, o localitate situată la cinci kilometri sud-est de oraşul Homs.

Citând o sursă medicală, organizaţa a anunţat că aceştia "erau sănătoşi".

Potrivit lui Abdel Rahman, grupul a fost eliberat după ce a plătit "jizya", o taxă impusă celor care nu sunt musulmani.

Între persoanele eliberate nu se afla şi preotul catolic siriac Jacques Mourad, răpit de la o mănăstire din Al-Qaryatain, în mai, de către atactori necunscuţi, dar care este ţinut ostatic de către SI, a precizat el.

Potrivit agenţiei Fides de la Vatican, Mourad şi alţi creştini sirieni se află într-o situaţie "stabilă", iar luptători religioşi locali negociau eliberarea lor.

Eliberarea celor 15 creştini are loc după ce, potrivit presei, SI a semnat un acord "dhimmi" cu creştinii din sat, cu privire la statutul nemusulmanilor în cadrul "califatului" autoproclamat de SI.

Susţinători SI au postat o copie a acestui acord pe Internet, în care liderul Abu Bakr al-Baghdadi este lăudat pentru faptul că le acordă securitate locuitorilor satului.

Însă, potrivit acordului, siguranţa lor este garantată atât timp cât plătesc "jizya", nu afişează niciun simbol creştin - prevederi de baz- în acest tip de înţelegeri - şi nu "iau parte la vreun act ostil Statului Islamic".

Jihadişti SI au eliberat în martie 19 creştini asirieni, în provincia Hasake (nord-est), în schimbul unei sume de bani.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici