Statul Islamic afirmă că ţine ostatici un norvegian şi un chinez şi cere răscumpărări

Gruparea Statul Islamic (SI) a anunţat miercuri că ţine un norvegian şi un consultant chinez ostatici şi a cerut răscumpărări în schimbul eliberării lor, relatează AP în pagina electronică.

374 afișări
Imaginea articolului Statul Islamic afirmă că ţine ostatici un norvegian şi un chinez şi cere răscumpărări

Statul Islamic afirmă că ţine ostatici un norvegian şi un chinez şi cere răscumpărări (Imagine: Hepta / Mediafax Foto)

Gruparea extremistă a postat pe Internet fotografii cu doi bărbaţi purtând combinezoane galbene de deţinuţi, în ultimul număr al revistei sale online Dabiq.

Norvegianul este prezentat ca fiind Ole Johan Grimsgaard-Ofstad, în vârstă de 48 de ani, din Oslo, iar chinezul ca Fan Jinghui, în vârstă de 50 de ani, un consultant independent de la Beijing.

Revista publică o telegramă pentru "oricine vrea să plătească răscumpărarea în schimbul eliberării şi transferului".

Data şi locul capturării celor doi bărbaţi nu sunt precizate.

SI deţine controlul asupra unor porţiuni importante din Irak şi Siria şi a ucis mai mulţi ostatici cu bestialitate, a filmat aceste execuţii înfiorătoare şi le-a postat online.

Premierul norvegian Erna Solberg a confirmat miercuri, într-o conferinţă de presă, că unul dintre ostatici este un norvegian în vârstă de peste 40 de ani ţinut ostatic în Siria şi că "totul arată că (SI) se află în spate".

Solberg a precizat că bărbatul a fost capturat la sfârşitul lui ianuarie.

"Răpitorii au prezentat o serie de cereri şi vor sume semnificative de bani", a declarat ea.

"Nu putem ceda şi nu vom ceda presiunilor teroriştilor şi criminalilor. Norvegia nu plăteşte răscumpărări", a anunţat premierul norvegian.

În pofida refuzului Oslo de a plăti despăgubiri, Solberg a anunţat că autorităţile norvegiene cooperează cu diverse părţi din diverse ţări în vederea eliberării ostaticului.

"Scopul nostru este să ne aducem cetăţenii acasă", a spus ea. "Dar vreau să foarte clară, este un caz foarte dificil", a subliniat premierul.

Oficiali chinezi nu au putut fi contactaţi imediat pentru a oferi o reacţie, precizează AP.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici