Străinii din Africa de Sud caută protecţia poliţiei, în urma atacurilor xenofobe

Cetăţenii străini din Africa de Sud caută protecţia poliţiei în urma unor atacuri xenofobe care au afectat cel puţin nouă provincii, relatează duminică Euronews, în pagina electronică.

481 afișări
Imaginea articolului Străinii din Africa de Sud caută protecţia poliţiei, în urma atacurilor xenofobe

Străinii din Africa de Sud caută protecţia poliţiei, în urma atacurilor xenofobe (Imagine: captură)

În Verulum, KwaZulu Natal, oamenii şi-au părăsit locuinţele şi acum trăiesc în corturi în apropierea secţiilor de poliţie. Africa de Sud găzduieşte aproximativ cinci milioane de imigranţi veniţi de pe continentul african.

"Vorbind despre cetăţenii din Zimbabwe, mulţi dintre ei, majoritatea pe care i-am vizitat, vor să se întoarcă acasă", a declarat Isaac Moyo, ambasadorul Zimbabwe în Africa de Sud. "Colaborăm cu Guvernul sud-african, vrem să ne asigurăm că se face repatrierea acestor persoane în Zimbabwe", a adăugat el.

Cel puţin cinci persoane au murit şi până la 7.000 şi-au abandonat locuinţele din cauza violenţelor îndreptate împotriva imigranţilor care afectează ţara în ultimele săptămâni.

Poliţia din Johannesburg a folosit vineri noaptea gloanţe de cauciuc împotriva agresorilor după o zi de tensiuni într localnici şi străini şi a blocat şoseaua de centură a oraşului pentru a îndepărta protestatarii de pe străzi.

Violenţele au izbucnit după ce regele comunităţii zulu, Goodwill Zwelithini, ar fi spus că străinii ar trebui să părăsească ţara. De atunci, el a repetat că i-au fost interpretate greşit comentarii.

Zeci de sud-africani care trăiesc în Mozambicul vecin au părăsit ţara vineri de teama unor atacuri ca răspuns la violenţele din ţara lor de origine.

Guvernul sud-african a cerut sprijin diplomatic pe continent pentru a învinge "demonul" violenţei antiimigraţie.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici