STRATFOR: Atacul şi luarea de ostatici din Algeria, o criză NESPECTACULOASĂ şi NESOFISTICATĂ

Criza ostaticilor de la complexul Tigantourine, în Algeria, este "nespectaculoasă şi nesofisticată", contrar opiniilor unor experţi care au prezentat-o drept un "incident spectaculos, sofisticat şi mai ales fără precedent", comentează agenţia de analiză STRATFOR, în pagina electronică.

532 afișări
Imaginea articolului STRATFOR: Atacul şi luarea de ostatici din Algeria, o criză NESPECTACULOASĂ şi NESOFISTICATĂ

STRATFOR: Atacul şi luarea de ostatici din Algeria, o criză NESPECTACULOASĂ şi NESOFISTICATĂ (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Mokhtar Belmokhtar, cel care a orchestrat atacul, săptămâna trecută, la complexul de exploatarea gazelor de lângă In Amenas, a utilizat anterior atât tactici, cât şi un nivel de forţă similare, mobilizând forţe departe de fieful grupării sale, situat în nordul Mali, argumentează agenţia. Fără precedent a fost ţinta atacului din Algeria, continuă agenţia, precizând că instalaţii energetice şi de extracţie au mai fost atacate în trecut, dar că o instalaţie de gaze din Algeria nu a mai fost vizată niciodată anterior.

Atacul de la Tigantourine "se potriveşte" razei de acţiune şi capabilităţii unor militanţi islamişti din Sahel, ca gruparea lui Belmokhtar, dar reprezintă mai degrabă o "ilustrare a problemelor cronice ale regiunii decât o nouă ameninţare". "Militantismul" şi "banditismul" erau prezente în Sahel cu mult înainte de pătrunderea ideologiei jihadiste în regiune, subliniază STRATFOR.

Acest trecut, alături de un "vacuum de autoritate în regiune", după lovitura de stat din Mali şi îndepărtarea lui Muammar Kadhafi de la putere în Libia, perspectiva obţinerii unor răscumpărări de ostatici de ordinul a milioane de dolari şi o "cantitate mare de arme disponibile" sunt tot atâtea elemente care vor favoriza noi răpiri şi atacuri în anii viitori, apreciază aceeaşi sursă.

Potrivit agenţiei, adevărata intenţie a lui Belmokhtar nu a fost să ucidă ostatici, ci să răpească muncitori străini cu scopul de a obţine recompense, însă operaţiunea sa a fost un eşec. Gruparea a ucis ostatici, fără să distrugă instalaţia sau să poată scoate ostaticii străini din incintă. Ea a pierdut mulţi oameni, arme şi, mult mai important, milioanele de dolari pe care le-ar fi putut încasa ca răscumpărări în schimbul ostaticilor. Gruparea preferă să răpească mai multe persoane, pentru a le putea ucide pe unele dintre ele şi a spori, astfel, presiunea pentru răscumpărarea celorlalte.

În pofida unei lungi istorii a activităţii islamiste în Algeria, instalaţiile energetice au scăpat neatinse până săptămâna trecută, ceea ce a condus la o atitudine de "complacere" din partea oficialilor algerieni şi forţelor de securitate la Tigantourine, notează agenţia. După atac, securitatea instalaţiilor de acest tip va fi consolidată, dar, pentru că militanţii preferă să atace "ţinte mai slabe", probabil că în viitorul apropiat nu vor exista noi atacuri asupra unor complexe, analizează STRATFOR. De asemenea, Belmokhtar are nevoie de timp pentru înlocuirea materialului şi liderilor pierduţi în atac.

În acest sens, grupări de acest tip probabil că vor continua să îşi extindă operaţiunile vizând răpiri, atât pentru a acumula resurse, cât şi pentru a evita ofensiva militară franceză şi africană în Mali, unde activităţilor lor tradiţionale de trafic vor fi perturbate, analizează agenţia. Un alt motiv de îngrijorare asupra căruia insistă agenţia este "prezenţa unor cantităţi de rachete portabile de tip sol-aer", avertizând că pot fi utilizate în atacuri asupra unor avioane care aduc occidentali în zone izolate din regiune.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici