Studenţii ungari adresează un ultimatum Guvernului Orban

Studenţi ungari, care se opun unei reformări a educaţiei superioare, au ameninţat marţi cu reluarea manifestaţiilor la nivelul ţării, în cazul în care Guvernul conservator condus de Viktor Orban nu răspunde unor revendicări până la 11 februarie.

150 afișări
Imaginea articolului Studenţii ungari adresează un ultimatum Guvernului Orban

Studenţii ungari adresează un ultimatum Guvernului Orban (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Manifestaţii ale studenţilor, care au mobilizat mii de participanţi, în mai multe rânduri, în 2012, vor fi reluate pe 11 februarie, dacă Guvernul nu adoptă acţiuni concrete, menite să răspundă solicitărilor lor, a declarat marţi Richard Barabas, liderul principalei organizaţii studenţeşti, HH (Reţeaua Studenţilor), pentru postul privat independent Klubradio.

"Furia noastră este total justificată. Noi încercăm să lansăm un dialog constructiv, public şi rezonabil cu Guvernul, dar ne lovim de ziduri în continuu", a declarat Barabas, subliniind că studenţii s-au săturat de "promisiuni goale".

Studenţii cer o restabilire a numărului de locuri subvenţionate, la nivelul din 2011. Ei reclamă totodată renunţarea la contracte potrivit cărora beneficiarul studiilor plătite de către stat trebuie să se angajeze şi să rămână în Ungaria după obţinerea diplomei. De asemenea, ei vor să fie consultaţi cu privire la reformele din domeniul educaţiei superioare şi cer stoparea reducerilor bugetelor alocate educaţiei superioare.

Guvernul a promis să restabilească numărul de locuri gratuite, dar a exclus să revină asupra deciziei de a impune contracte studenţilor.

Barabas a mai acuzat puterea că nu "joacă cinstit". "Guvernul negociază, unul câte unul, cu profesori şi diverse grupuri de studenţi, cu uşile închise, sperând astfel să «învrăjbească pentru a conduce mai bine". Acest lucru este inacceptabil şi a condus la ultimatumul nostru", a declarat el.

Studenţii cer ca negocierile să aibă loc, de-acum, între reprezentanţi ai Guvernului şi o nouă organizaţie, "Forumul pentru negocierea educaţiei superioare" (OFEF), din care fac parte reprezentanţi ai studenţilor, profesorilor şi sindicatele din sector.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici