SUA ar putea folosi R. Moldova ca o pârghie de diminuare a influenţei Rusiei

O implicare a Statelor Unite în politica Republicii Moldova ar putea arăta Kremlinului că există pârghii prin care influenţa Rusiei poate fi serios zdruncinată, potrivit unui raport al agenţiei Stratfor, citat de Deutsche Welle în pagina electronică.

235 afișări
Imaginea articolului SUA ar putea folosi R. Moldova ca o pârghie de diminuare a influenţei Rusiei

SUA ar putea folosi R. Moldova ca o pârghie de diminuare a influenţei Rusiei

În Republica Moldova ar putea avea loc o "revoluţie colorată", în pofida numărului redus de protestatari care au răspuns vineri apelului de a participa la un miting paşnic în Piaţa Marii Adunări Naţionale din Chişinău. Expresia are legătură cu "revoluţia portocalie" din Ucraina şi cu "revoluţia trandafirilor" din Georgia şi apare în raportul Stratfor, o companie de informaţii şi analize.

Din perspectivă occidentală, Republica Moldova şi Belarus pot deveni instrumente de manipulare în conflictul ascuns dintre Est şi Vest.

"Scoaterea Ucrainei de sub influenţa Kremlinului s-a demonstrat a fi un demers dificil, fiindcă Ucraina este prea mare, complexă şi descentralizată. În schimb, Moldova şi Belarus au avantajul unei poziţii geografice atractive", sunt mai mici ca întindere şi au o "cultură compatibilă pentru a fi considerate candidate la intrarea în lumea occidentală. Apropierea culturală şi geografică a Moldovei de România (...) o transformă în candidatul perfect pentru încorporarea în sfera vestică, la fel cum apropierea culturală şi geografică a Germaniei de Est de Germania de Vest a devenit prima ţintă a îndepărtării comunismului din Europa", se arată în analiza Stratfor.

Stratfor apreciază că Rusia a fost ofensivă în 2008, în conflictul cu Georgia, dar că strategia a devenit şi mai vizibilă odată cu preluarea puterii de către noul preşedinte american Barack Obama. "Kremlinul crede că îl poate testa pe Obama, care este tânăr şi lipsit de experienţă, la fel cum Hruşciov l-a testat pe John F. Kennedy la începutul anilor '60", se mai arată în analiza citată. În aceste condiţii, este evident că o nouă revoluţie ar deranja Moscova. Tocmai pentru a evita proteste de masă, Kremlinul a plasat 2.800 de soldaţi ruşi în regiunea separatistă Transnistria.

Numită şi "Revoluţia Twitter", de la platforma de comunicare prin care tinerii şi-au transmis mesajele legate de participarea la proteste, noutatea acestui tip de comunicare indică din nou o posibila implicare a unor organizaţii străine. Considerată drept una dintre cele mai sărace ţări din Europa, Republica Moldova găzduieşte totuşi organizaţii neguvernamentale, precum USAID şi National Democratic Institute (NED).

Ar putea fi greu de înţeles, comentează Deutsche Welle, cum tinerii cu posibilităţi materiale reduse beneficiază de telefoane mobile de ultimă generaţie, care facilitează comunicarea prin Twitter. Există voci care nu ezită să facă legătura cu USAID şi NED, care ar fi colaborat cu CIA şi în eforturile eşuate de înlăturare de la putere a preşedintelui Venezuelei, Hugo Chavez.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici