SUA au mobilizat nave pentru supravegherea tirului rachetei nord-coreene

Statele Unite au mobilizat nave echipate cu capacităţi antirachetă balistică pentru "a supraveghea îndeaproape" lansarea unei rachete cu rază lungă de acţiune anunţată de către Coreea de Nord, a declarat joi comandantul forţelor americane în Asia-Pacific, amiralul Samuel Locklear.

621 afișări
Imaginea articolului SUA au mobilizat nave pentru supravegherea tirului rachetei nord-coreene

SUA au mobilizat nave pentru supravegherea tirului rachetei nord-coreene (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Este logic să le deplasăm pentru a cunoaşte mai bine situaţia. Aceste nave sunt dotate cu capacităţi antirachetă", le-a spus el unor jurnalişti, fără să precizeze numărul navelor respective.

Este vorba de două distrugătoare, USS Benfold şi USS Fitzgerald, care vor "supraveghea orice eventuală lansare a unei rachete de către Coreea de Nord şi care vor oferi totodată asigurări aliaţilor noştri din regiune, în cazul în care va avea loc o lansare", a precizat pentru AFP un oficial din cadrul Marinei americane sub protecţia anonimatului.

Mobilizarea lor are scopul să permită o "înţelegere a ceea ce se întâmplă", iar, în cazul în care lansarea va avea loc, să se afle despre ce tip de rachetă este vorba, să i se stabilească traiectoria, pe cine poate ameninţa şi să "ofere asigurări aliaţilor", a precizat Locklear.

Statele Unite au denunţat drept "un act de mare provocare" lansarea anunţată ca iminentă de către Phenian a unui "satelit de observaţie terestră". Comunitatea internaţională suspectează Coreea de Nord că vrea să procedeze la un nou test cu rachetă balistică, încălcând rezoluţii ale ONU.

Coreea de Nord intenţionează să depăşească eşecul foarte mediatizat al lansării unei rachete de tip Unha-3 în aprilie, care a explodat în zbor. Phenianul afirmă că şi aceasta avea scopul să plaseze un satelit civil pe orbită.

În opinia amiralului Locklear, Coreea de Nord "a obţinut progresiv o tehnologie mai bună" în materie de rachete balistice.

"Oare va avea mai mult succes ca data trecută, într-un timp atât de scurt? Cât de multe a făcut pentru a îndrepta (erorile)? Nu pot spune", a minimizat el.

Cine te reprezintă? Află totul despre politicienii aflaţi în funcţii publice!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici