SUA iau în considerare înfiinţarea mai multor baze militare în Irak

Statele Unite iau în considerare construirea mai multor baze militare în Irak pentru contracararea militanţilor Statului Islamic, o măsură care va necesita creşterea numărului de militari americani, a declarat joi şeful Statului Major Interarme al SUA.

213 afișări
Imaginea articolului SUA iau în considerare înfiinţarea mai multor baze militare în Irak

SUA iau în considerare înfiinţarea mai multor baze militare în Irak (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

La o zi după ce Casa Albă a anunţat mobilizarea altor 450 de militari americani în Irak şi înfiinţarea unui nou centru de instrucţie în provincia Anbar, generalul Martin Dempsey a declarat că Pentagonul ia în considerare mai multe zone strategice precum coridorul Bagdad-Tikrit şi mai spre nord, către Mosul.

Dempsey a recunoscut că aceasta presupune trimiterea mai multor militari americani în Irak, care erau deja în număr de 3.100 înainte de anunţul de miercuri.

Preşedintele american, Barack Obama, a declaratcă trupele nu se vor implica în luptele din Irak, unde Pentagonul se bazează pe campania aeriană despre care oficialii susţin că a provocat moartea a mii de membri ai Statului Islamic şi a erodat capacităţile grupării teroriste.

Întrebat despre comentariile lui Dempsey, consilierul pentru securitate naţională al Casei Albe, Ben Rhodes, a declarat pentru MSNBC că "dacă (Obama) primeşte recomandarea de a avea o altă facilitate ca aceasta, o va analiza".

Posibilitatea unor centre de instrucţie viitoare, precum cel de la baza militară Taqaddum situată la aproximativ 25 de kilometri de Ramadi, face parte "dintr-o planificare prudentă", a declarat generalul. "Este o planificare foarte practică, ce ia în considerare localizarea geografică, reţeaua de drumuri, aerodromurile, locurile unde putem amplasa aceste centre", a adăugat el.

Dempsey consideră improbabilă înfiinţarea în curând a unui alt centru precum cel din provincia Anbar. "Dar pot concepe posibilitatea amplasării lui undeva pe coridorul care duce de la Bagdad la Tikrit şi Kirkuk sau spre Mosul. Aşa că luăm în considerare această zonă", a afirmat el.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici