SUA încurajează statele arabe să participe la o misiune de menţinere a păcii în Fâşia Gaza după încheierea războiului

  • Administraţia Biden încurajează statele arabe să participe la o forţă de menţinere a păcii care ar urma să se desfăşoare în Fâşia Gaza după încheierea războiului.
  • Egiptul, Emiratele Arabe Unite şi Marocul iau în considerare iniţiativa, potrivit Financial Times.
  • Nu este clar dacă Israelul ar fi dispus să accepte.
Urmărește
179 afișări
Imaginea articolului SUA încurajează statele arabe să participe la o misiune de menţinere a păcii în Fâşia Gaza după încheierea războiului

SUA încurajează statele arabe să participe la o misiune de menţinere a păcii în Fâşia Gaza după încheierea războiului

Statele Unite au discutat aceste planuri cu statele arabe. Egiptul, Emiratele Arabe Unite şi Marocul iau în considerare iniţiativa, dar preşedintele Joe Biden nu este dispus să trimită trupe americane în Fâşia Gaza, au declarat oficiali occidentali şi arabi pentru cotidianul Financial Times.

"Statele arabe au spus că misiunea ar trebui să fie condusă de SUA, aşa că SUA încearcă să găsească o modalitate de a o conduce fără a avea trupe la sol", a declarat un oficial occidental. "Trei state arabe au avut discuţii iniţiale, inclusiv Egiptul, Emiratele Arabe Unite şi Marocul, dar acestea ar dori ca SUA să recunoască mai întâi un stat palestinian".

Alte state arabe, printre care Arabia Saudită, au respins ideea de a trimite trupe, temându-se că vor fi văzute ca fiind complice cu Israelul. De asemenea, acestea se tem de riscurile de a fi absorbite într-o insurgenţă în teritoriul controlat de Hamas din 2007.

Dar au devenit mai deschise la ideea unei forţe internaţionale care să opereze în Fâşia Gaza, în timp ce statele occidentale şi arabe se străduiesc să găsească o alternativă viabilă la rămânerea trupelor israeliene acolo.

Însă nu este clar dacă Israelul ar fi dispus să accepte o misiune de menţinere a păcii, SUA şi aliaţii săi fiind frustraţi de incertitudinea cu privire la intenţiile premierului Benjamin Netanyahu în legătură cu conflictul.

Nu este clar cât timp intenţionează Netanyahu să menţină trupe în Gaza, pe cine ar accepta guvernul său să administreze fâşia distrusă şi cât timp va continua ofensiva Israelului.

Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a declarat duminică, în cadrul unei emisiuni la CBS, că Washingtonul "lucrează de multe, multe săptămâni la dezvoltarea unor planuri credibile pentru securitate, pentru guvernare, pentru reconstrucţie" cu statele arabe şi alţi aliaţi. Dar el a adăugat: "Nu am văzut ca acest lucru să vină din partea Israelului".

Un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat a declarat că Washingtonul a purtat discuţii "cu partenerii din regiune despre Gaza post-conflict", iar mulţi dintre ei împărtăşesc "dorinţa de a juca un rol constructiv atunci când condiţiile o vor permite".

Netanyahu a insistat asupra faptului că Israelul va menţine controlul de securitate asupra Fâşiei Gaza şi a respins cu vehemenţă ca Autoritatea Palestiniană, susţinută de occidentali şi de arabi, să joace vreun rol în administrarea teritoriului.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici