SUA îşi evacuează cetăţenii din Haiti şi suspendă expulzarea imigranţilor ilegali haitieni

SUA au început să îşi evacueze cetăţenii din Haiti, a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Philip Crowley miercuri, la o zi de la cutremurul cu magnitudinea de 7 grade din această ţară, şi au întrerupt expulzarea haitienilor aflaţi ilegal pe teritoriul lor.

16 afișări
Imaginea articolului SUA îşi evacuează cetăţenii din Haiti şi suspendă expulzarea imigranţilor ilegali haitieni

SUA îşi evacuează cetăţenii din Haiti şi suspendă expulzarea imigranţilor ilegali haitieni (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Am putut începe evacuarea unui număr mic de cetăţeni americani care au fost răniţi. Cred că au fost evacuaţi către Guantanamo", baza americană situată în Cuba.

Crowley a estimat "între 100 şi 160" numărul cetăţenilor americani prezenţi pe aeroportul din Port-au-Prince. "Vom începe în orele următoare evacuarea unui număr semnificativ de americani din Port-au-Prince", a declarat el miercuri seara.

"Mesajul (adresat americanilor din Haiti) este că dacă vreţi să fiţi evacuaţi trebuie să veniţi la aeroport", a declarat purtătorul de cuvânt.

În Haiti locuiesc între 40.000 şi 45.000 de americani, potrivit estimărilor diplomaţiei Statelor Unite.

Departamentul de Stat analizează şi posibilitatea ca trei persoane să fi decedat în urma cutremurului, încercând să le identifice pentru a vedea dacă acestea sunt de naţionalitate americană, a declarat Crowley.

Totodată, Departamentul pentru Securitate Internă şi serviciile pentru Imigraţie şi vămi (ICE) "au întrerupt expulzările către Haiti pentru moment, în urma distrugerilor provocate de seismul de marţi" în această ţară, se arată într-un comunicat al departamentului american.

Circa 1,2 milioane de haitieni locuiesc legal în Statele Unite. În februarie 2009, 30.000 de haitieni aşteptau să fie expulzaţi, potrivit datelor oferite de ICE.

Autorităţile americane au întrerupt deja expulzările către Haiti în toamna lui 2008, după distrugerile cauzate în această ţară, cea mai săracă de pe continentul american, de patru uragane.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici