SUA l-au contactat pe ayatollahul Khamenei, înainte de alegeri

Administraţia Barack Obama i-a adresat o scrisoare liderului suprem al Iranului, ayatollahul Ali Khamenei, înaintea scrutinului prezidenţial iranian, în care lansa un apel la îmbunătăţirea relaţiilor dintre cele două ţări, relatează Washington Times.

14 afișări
Imaginea articolului SUA l-au contactat pe ayatollahul Khamenei, înainte de alegeri

SUA l-au contactat pe ayatollahul Khamenei, înainte de alegeri (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Ayatollahul Khamenei a confirmat existenţa scrisorii la finalul unei lungi predici susţinute săptămâna trecută şi în care a acuzat Statele Unite că s-ar afla în spatele protestelor izbucnite la Teheran după anunţarea rezultatelor contestate ale scrutinului prezidenţial de la 12 iunie.

Oficialii americani au refuzat să comenteze această scrisoare, marţi, ziua în care preşedintele Barack Obama a condamnat în termenii cei mai duri de până acum represaliile iraniene la adresa protestatarilor.

O sursă iraniană a declarat sub protecţia anonimatului că scrisoarea a fost trimisă în perioada 4-10 mai şi prezintă premisele unei "cooperări la nivelul relaţiilor regionale şi bilaterale" şi a soluţionării disputei referitoare la programul nuclear iranian.

Potrivit sursei citate, scrisoarea a fost înmânată Ministerului de Externe iranian de către un reprezentant al Ambasadei Elveţiei, ţară care reprezintă interesele SUA în Iran, în lipsa absenţei relaţiilor diplomatice dintre Washington şi Teheran. Ulterior, scrisoarea a fost expediată la cabinetul ayatollahului Khamenei.

Un înalt oficial din cadrul administraţiei Obama, care a dorit să-şi păstreze anonimatul, nici nu a confirmat şi nici nu a infirmat dacă scrisoarea a fost adresată ayatollahului Khamenei şi a refuzat să precizeze dacă Washingtonul a primit sau nu vreun răspuns.

Oficialul a afirmat totuşi că SUA şi-au "arătat de mult timp disponibilitatea pentru dialog şi au încercat să comunice cu iranienii pe diverse căi. Am arătat clar că orice fel de dialog real - multilateral sau bilateral - trebuie să fie purtat la nivelul unei autorităţi".

Conform Constituţiei iraniene, ayatollahul Khamenei ia deciziile finale cu privire la politica externă şi de apărare a Iranului.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici