SUA şi Rusia vor semna un document-cadru privind relaţiile lor strategice

Preşedintele rus Vladimir Putin şi omologul său american George W. Bush vor semna un document privind cadrul relaţiilor lor strategice la întâlnirea de la acest sfârşit de săptămână, a declarat marţi o sursă de la Kremlin.

12 afișări
Imaginea articolului SUA şi Rusia vor semna un document-cadru privind relaţiile lor strategice

SUA şi Rusia vor semna un document-cadru privind relaţiile lor strategice

Putin şi Bush, aflaţi amândoi la final de mandat, se vor întâlni duminică la reşedinţa preşedintelui rus de pe litoralul Mării Negre.

"Experţii lucrează la un document comun, care va deveni o foaie de parcurs pentru cooperarea noastră în perioada de tranziţie (următoare) şi pe termen mediu", a declarat sursa citată, fără a oferi detalii.

Washingtonul şi Moscova se confruntă cu o serie de dispute privind proiectul american antirachetă în Europa şi intenţia NATO de a se extinde cu două state foste sovietice, Ucraina şi Georgia.

Rusia se opune vehement ambelor planuri, deoarece consideră că reprezintă o ameninţare la adresa securităţii sale şi ar putea afecta raportul sensibil de forţe din Europa.

Oficialii americani şi ruşi susţin că acest document este menit să ajute viitorii succesori ai celor două mari puteri să menţină o relaţie stabilă.

Acesta va cuprinde capitole asupra cărora Moscova şi Washingtonul au convenit, dar încearcă să creeze un cadru pentru a ajunge la un acord privind problemele sensibile, cum ar fi scutul antirachetă.

Agenţiile ruseşti au citat surse de la Kremlin care au declarat că documentul care va fi semnat la Soci va conţine "o menţiune cu privire la apărarea antirachetă", dar nu au oferit alte detalii.

În cursul acestei luni, Putin le-a spus secretarilor americani Condoleeza Rice şi Robert Gates, aflaţi în vizită la Moscova, că este de părere că propunerile privind scutul antirachetă reprezintă un "compromis serios".

"Începem să uităm de elementele pozitive acumulate în relaţiile bilaterale şi este important să punem aceste elemente pozitive pe hârtie, fără să uităm de problemele existente", a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, făcând referire la îmbunătăţirea relaţiilor dintre cei doi şefi de stat, care se consideră prieteni.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici