SUA vor deschide o ambasadă în Vanuatu, în încercarea de a contracara China în Pacific

  • Statele Unite plănuiesc să deschidă o ambasadă în Vanuatu, a confirmat Departamentul de Stat, în timp ce Washingtonul încearcă să îşi sporească prezenţa diplomatică în Pacific pentru a contracara influenţa tot mai mare a Chinei.
  • Washingtonul, care are legături cu această naţiune insulară, dar a fost reprezentat de diplomaţi aflaţi în Noua Guinee, plănuieşte, de asemenea, ambasade în Kiribati şi Tonga.
1687 afișări
Imaginea articolului SUA vor deschide o ambasadă în Vanuatu, în încercarea de a contracara China în Pacific

SUA vor deschide o ambasadă în Vanuatu, în încercarea de a contracara China în Pacific

În concordanţă cu strategia Indo-Pacific a SUA, o prezenţă diplomatică permanentă în Vanuatu ar permite guvernului american să aprofundeze relaţiile cu oficialii şi societatea din Ni-Vanuatu", a precizat departamentul într-o declaraţie.

 
„Înfiinţarea ambasadei SUA la Port Vila ar facilita domeniile de potenţială cooperare bilaterală şi asistenţă pentru dezvoltare, inclusiv eforturile de a aborda criza climatică", a precizat vineri.
 
Statele Unite au relaţii diplomatice cu Vanuatu, o naţiune din Pacificul de Sud cu o populaţie de 319.000 de locuitori răspândiţi pe 80 de insule, dar în prezent este reprezentată de diplomaţi aflaţi în Noua Guinee, potrivit The Guardian.
 
Statele Unite şi-au redeschis anul acesta ambasada din Insulele Solomon după o absenţă de 30 de ani, iar ultimul anunţ al Departamentului de Stat urmează unei vizite efectuate luna aceasta în regiune, inclusiv în Vanuatu, de către coordonatorul SUA pentru Indo-Pacific, Kurt Campbell.
 
Alte ambasade americane sunt planificate în Kiribati şi Tonga, ţări insulare din Pacific.
 
Luna trecută, guvernul Insulelor Solomon a anunţat că a atribuit un contract de mai multe milioane de dolari unei companii chineze de stat pentru modernizarea unui port internaţional din Honiara.
 
Statele Unite şi aliaţii săi regionali şi-au exprimat îngrijorarea că China are ambiţia de a construi o bază navală în regiune, de când Insulele Solomon au încheiat un pact de securitate cu Beijingul anul trecut.
 
De asemenea, Washingtonul a depus eforturi pentru a reînnoi acordurile cu Insulele Marshall, Palau şi Statele Federate ale Microneziei (FSM), în temeiul cărora îşi păstrează responsabilitatea pentru apărarea insulelor şi obţine acces exclusiv la zone vaste din Pacific.
 
Administraţia Biden doreşte să obţină peste 7 miliarde de dolari în următoarele două decenii pentru asistenţă economică pentru cele trei ţări, a declarat săptămâna trecută Departamentul de Stat, fonduri considerate esenţiale pentru a le proteja de influenţa crescândă a Chinei.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici