SUA vor negocia cu un regim ostil, indiferent de câştigătorul alegerilor din Iran

Mahmoud Ahmadinejad sau Mir Hossein Moussavi la preşedinţia Iranului nu reprezintă o mare diferenţă pentru Statele Unite, care intenţionează să reia dialogul cu Teheranul, dar vor avea de-a face în cele din urmă cu un regim ostil, potrivit preşedintelui american Barack Obama.

18 afișări
Imaginea articolului SUA vor negocia cu un regim ostil, indiferent de câştigătorul alegerilor din Iran

SUA vor negocia cu un regim ostil, indiferent de câştigătorul alegerilor din Iran (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Preşedintele american a făcut publică această mărturisire pentru a-şi explica reţinerea în criticarea alegerilor prezidenţiale şi în sprijinirea sutelor de mii de susţinători ai lui Mir Hossein Moussavi, care au manifestat împotriva realegerii preşedintelui în exerciţiu Mahmoud Ahmadinejad.

Barack Obama şi-a manifestat marţi simpatia în privinţa contestării, exprimându-şi "îngrijorările profunde" şi măsurându-şi cu atenţie cuvintele pentru a critica represiunea. El a explicat acest exerciţiu delicat prin teama că ultraconservatorii s-ar putea folosi de declaraţiile sale pentru a aplica practica deja dovedită ce constă în ameninţarea cu perspectiva unei intervenţii americane pentru a obţine susţinerea populară.

"Atunci, ceea ce am spus este: ascultaţi, iranienii sunt cei care trebuie să decidă. Nu ne vom implica", a precizat el pentru postul de televiziune CNBC. "Abordarea mea este: să aşteptăm să vedem (ce se va întâmpla)".

Obama a avansat, de asemenea, pentru prima dată într-o manieră explicită, un alt argument. "Cred că este important să înţelegem că diferenţa în termeni de politică reală între Ahmadinejad şi Moussavi nu poate fi atât de mare cum ne-a fost prezentată".

Oricare va fi deznodământul crizei, "vom avea de-a face în Iran cu un regim care din perspectivă istorică este ostil Statelor Unite", a menţionat preşedintele american.

Statele Unite trebuie să împiedice Iranul să obţină bomba atomică şi să îl determine să pună capăt susţinerii acordate organizaţiilor radicale şi "acest lucru va avea loc cu oricine va fi câştigătorul acestor alegeri", a precizat el.

Făcând abstracţie de alegeri şi de contestarea acestora, Barack Obama intenţionează să reia un dialog direct şi să practice o "diplomaţie fermă" cu liderii iranieni, aşa cum a promis că va acţiona, marcând astfel o ruptură faţă de politica predecesorului său, George W. Bush.

Victoria anunţată de Mahmoud Ahmadinejad şi mişcările de protest survenite au plasat administraţia americană într-o poziţie delicată.

"Am spus deja că am îngrijorări profunde în privinţa acestor alegeri. Şi cred că toată lumea are îngrijorări profunde în privinţa acestor alegeri", a precizat Obama într-o conferinţă de presă alături de omologul său sud-coreean Lee Myung-Bak la Casa Albă.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici