SUA vor trimite militarilor irakieni brigăzi de "consiliere"

Pentagonul a anunţat marţi detaşarea, în toamnă, în Irak a unor noi brigăzi a căror misiune va fi în principal "antrenarea şi consilierea" militarilor irakieni, cu câteva luni înainte de retragerea trupelor americane de luptă, în august 2010.

23 afișări
Imaginea articolului SUA vor trimite militarilor irakieni brigăzi de "consiliere"

SUA vor trimite militarilor irakieni brigăzi de "consiliere" (Imagine: Arhiva Mediafax Foto/AFP)

Aceste patru "brigăzi de consiliere şi asistenţă" sunt formate din 14.000 de militari. Aceştia fac parte dintr-un contingent al armatei terestre americane având misiunea de a rămâne în Irak după retragerea trupelor americane din ţară, a anunţat un purtător de cuvânt din cadrul Departamentului american al Apărării, Bryan Whitman.

"Aceste unităţi vor avea misiunea de a antrena şi de a ghida forţele irakiene de securitate. Acestea trebuie să atace teroriştii şi să protejeze programele civile şi militare în curs de desfăşurare din această ţară", a precizat Whitman.

Un număr maxim de 50.000 de militari va avea ca scop rămânerea în Irak după vara lui 2010, iar nici un militar american nu va mai fi staţionat în 2011 pe teritoriul irakian.

Brigăzile de asistenţă au în componenţă ingineri, membri ai poliţiei militare, specialişti în domeniul transporturilor şi alţi militari, toţi fiind capabili să contribuie la formarea unei armate în Irak, a explicat Whitman.

El a precizat că deşi nu vor avea o misiune de luptă, aceşti militari vor putea să se confrunte cu un potenţial inamic în caz de necesitate.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici