Subcontractori ai armatei americane în Irak, acuzaţi de tortură

Un irakian susţine că a fost torturat, alături de alţi deţinuţi civili, de mai mai mulţi subcontractori ai armatei americane, în închisoarea de la Abu Ghraib, potrivit unei plângeri înaintate luni justiţiei federale din Los Angeles.

21 afișări
Imaginea articolului Subcontractori ai armatei americane în Irak, acuzaţi de tortură

Închisoarea Abu Ghraib (Imagine: Mediafax Foto)

Avocaţii lui Emad al-Janabi au declarat că bărbatul, în vârstă de 43 de ani, precum şi alţi deţinuţi, au fost timp de mai multe luni victimele unor abuzuri, în perioada cât au fost încarceraţi în această închisoare de la periferia Bagdadului, un loc controversat, după scandalul legat de abuzurile comise de militarii americani asupra deţinuţilor.

Arestat în septembrie 2003, Janabi a fost eliberat în iulie 2004, fără a i se aduce vreo acuzaţie. În plângerea formulată, el susţine că a fost supus la torturi fizice şi psihice de către angajaţi ai companiilor subcontractoare ale armatei americane.

Printre societăţile citate în plângere se numără CACI International, CACI Premier Technology, L-3 Communications Titan Corporation şi un fost angajat al CACI, Stephen Stefanowicz. Potrivit textului, mai multe persoane care au participat la interogatorii la Abu Ghraib erau angajate ale companiei CACI.

"Vrem să fie descoperit tot adevărul despre Abu Ghraib. Lumea trebuie să ştie ceea ce s-a întâmplat", a declarat Janabi, citat într-un comunicat al Centrului pentru drepturi constituţionale (CCR), organizaţie americană care îi sprijină plângerea.

O avocată a CCR, Katherine Gallagher, a afirmat că acest caz a fost adus înaintea justiţiei pentru a se demonstra că "subcontractorii privaţi nu pot acţiona ilegal fără a fi pedepsiţi".

Ea s-a declarat convinsă că societăţile menţionate în plângere au "încălcat clar convenţiile de la Geneva (privind tratamentul aplicat prizonierilor de război), regulile armatei americane şi legile Statelor Unite".

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici