Suedia a ales să abordeze pandemia de COVID-19 într-o manieră separată faţă de restul Scandinaviei

  • Suedia a atras atenţia lumii întregi printr-o abordare neortodoxă a pandemiei de COVID-19.
  • Suedia a ales o abordare complet diferită faţă de cea a vecinelor sale din peninsula Scandinavă.
  • Pub-urile, restaurantele şi şcolile sunt în continuare deschise în Suedia.
6381 afișări
Imaginea articolului Suedia a ales să abordeze pandemia de COVID-19 într-o manieră separată faţă de restul Scandinaviei

Suedia a ales să abordeze pandemia de COVID-19 într-o manieră separată faţă de restul Scandinaviei

După ce primele cazuri de COVID-19 au fost confirmate în ţările scandinave, Norvegia şi Danemarca s-au grăbit să pună restricţii extinse la graniţe pentru a stopa focarul. Suedia, însă, a ales o abordare cu totul diferită, scrie The New York Times.

Suedia a ales să închidă doar liceele şi colegiile, şi-a menţinut şcolileşi grădiniţele deschise, la fel ca şi pub-urile, restaurantele şi graniţele.

De asemenea, afacerile continuă să funcţioneze, lumea merge la birou şi viaţa pare a se desfăşura normal în ţara nordică.

Unii contestatarii ai măsurilor spun că autorităţile nu iau în serios o boală care nu are tratament şi nici un vaccin, dar specialiştii în virologie în Suedia spun că aceasta este cea mai bună abordare.

Epidemiologul suedez, Anders Tegnell, a declarat într-un interviu că strategia Suediei se bazează pe ştiinţă şi abordarea face apel la responsabilitatea populaţiei.

„În acest fel lucrăm în Suedia. Întregul nostru sistem de combatere a bolilor transmisibile se bazează pe acţiuni voluntare. Sistemul de imunizare este complet voluntar şi există o acoperire de 98 la sută ”, a explicat el, potrivit NYT.

Tragardh a spus că nivelul de încredere al suedezilor în sistem s-a manifestat în mai multe moduri: nu numai că cetăţenii au încredere în instituţiile publice şi agenţiile guvernamentale şi invers, dar există şi o încredere socială ridicată în rândul populaţiei.

„Închiderea graniţelor în această etapă a pandemiei, când aproape toate ţările au cazuri, nu are sens din perspectiva mea. Aceasta nu este o boală care va dispărea pe termen scurt sau pe termen lung. Nu suntem în faza de izolare. Suntem în faza de atenuare”, a mai spus epidemiologul.

Majoritatea suedezilor, 52%, susţin măsurile luate de autorităţi, arată un sondaj realizat de ziarul Svenska Dagbladet şi publicat marţi.

Olanda, care a raportat mai mult de 9.700 de cazuri de virus şi 639 de decese până sâmbătă, adoptă o abordare similară cu Suedia.

Premierul Mark Rutte a declarat că ţara sa, cu o populaţie de 17,1 milioane de locuitori a optat pentru o „răspândire controlată” în grupurile în care există riscuri reduse de îmbolnăvire gravă. El a susţinut că a este oricum prea târziu să închidem ţara „complet”.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici