Suedia adoptă o lege pentru a facilita schimbarea legală a sexului

Parlamentul Suediei a adoptat miercuri o lege care va facilita schimbarea legală a sexului şi va reduce vârsta la care acest lucru este permis, de la 18 ani la 16 ani, în pofida unor critici puternice din interiorul coaliţiei guvernamentale, scrie Reuters.

472 afișări
Imaginea articolului Suedia adoptă o lege pentru a facilita schimbarea legală a sexului

Suedia adoptă o lege pentru a facilita schimbarea legală a sexului

Suedezii pot schimba sexul legal din 1972, dar acest lucru poate dura mulţi ani şi necesită o investigaţie amănunţită şi un diagnostic de disforie de gen pus de un medic.

Conform noii legi, care va intra în vigoare anul viitor, va fi suficientă o consultaţie mai scurtă cu un medic sau un psiholog, precum şi aprobarea Consiliului Naţional pentru Sănătate şi Bunăstare.

De asemenea, noua lege va decupla procesul de schimbare legală a sexului de procedurile medicale, cum ar fi operaţia de schimbare de sex, care va necesita în continuare o evaluare mai îndelungată.

Susţinătorii proiectului de lege spun că este vorba de o modernizare a legii existente care va apropia Suedia de vecinii nordici şi de multe alte ţări europene, care au deja sisteme pentru ca oamenii să îşi determine legal sexul.

„Aceasta nu este o revoluţie pe care o facem astăzi, ci o reformă”, a declarat Johan Hultberg de la Moderaţi în timpul unei dezbateri. „Nu este rezonabil să existe aceleaşi cerinţe pentru a schimba sexul legal ca şi pentru a face o operaţie ireversibilă de confirmare a sexului”.

Cu toate acestea, proiectul de lege este nepopular, în special în rândul alegătorilor de dreapta.

Potrivit unui sondaj recent comandat de TV4, 59% dintre suedezi spun că este o propunere proastă sau foarte proastă, în timp ce 22% dintre ei consideră că este unul bună.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici