Suedia va emite un nou mandat de arestare pe numele fondatorului WikiLeaks

Suedia va emite pe numele fondatorului WikiLeaks, Julian Assange, un nou mandat de arestare ce urmează să completeze actualul mandat, pe care poliţia britanică nu l-a putut pune în aplicare din motive de procedură, a anunţat poliţia suedeză.

14 afișări
Imaginea articolului Suedia va emite un nou mandat de arestare pe numele fondatorului WikiLeaks

Suedia va emite un nou mandat de arestare pe numele fondatorului WikiLeaks (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Procedura prevede ca pedeapsa maximă pe care o riscă Assange pentru fiecare din infracţiunile de care este suspectat să fie precizată (în mandat). Noi nu ne-am referit decât la viol", cea mai gravă dintre cele trei acuzaţii reţinute, alături de agresiune sexuală şi coerciţie, a declarat un reprezentat al poliţiei criminalistice suedeze, Tommy Kangasvieri, însărcinat cu transferul dosarului la Interpol.

"Trebuie să reformulăm mandatul", a adăugat el, precizând că partea suedeză a "recunoscut un viciu de procedură".

Mandatul urmează să fie rescris de procuroarea care se ocupă de dosar, Marianne Ny. Ea nu a putut fi contactat până în prezent.

Kangasvieri nu a precizat în cât timp va fi emis un nou mandat de arestare.

Citând o sursă din cadrul poliţiei, cotidianul britanic The Times a dezvăluit joi că poliţia britanică ştia unde se ascunde Assange - se pare în sud-estul Angliei -, dar nu a putut interveni pentru că mandatul de arestare suedez conţinea erori.

Interpol a declarat marţi că a emis un aviz de căutare internaţională (notificare roşie) pe numele lui Julian Assange, căutat de Suedia în cadrul unei anchete pentru "viol şi agresiune sexuală".

La 18 noiembrie, justiţia suedeză a lansat un ordin de arestare împotriva australianului în vârstă de 39 de ani, pentru a-l interoga "privind suspiciuni rezonabile de viol, agresiune sexuală şi coerciţie", în legătură cu fapte care datează din august.

Curtea Supremă a confirmat joi acest mandat de arestare, punând capăt ultimului recurs juridic al lui Julian Assange împotriva ordinului de arestare.

Site-ul WikiLeaks, specializat în dezvăluirea de documente secrete, a început duminică să publice aproximativ 251.000 de mesaje ale diplomaţiei americane, ceea ce a generat furia Washingtonului şi a pus numeroase guverne în situaţii stânjenitoare.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici