Summitul APEC s-a încheiat astăzi

Liderii regiunii Asia-Pacific (APEC) au pledat duminică, la încheierea unui summit de două zile, pentru finalizarea rapidă a negocierilor de liberalizare a comerţului la nivel mondial, insistând pentru o flexibilitate a negocierilor care să conducă la un acord până la sfârşitul anului.

3 afișări
Imaginea articolului Summitul APEC s-a încheiat astăzi

Summitul APEC s-a încheiat cu un angajament pentru finalizarea negocierilor comerciale mondiale

Premierul australian John Howard a declarat că apelul a fost inclus în declaraţia finală a reuniunii, la care au participat şi reprezentanţi din Rusia, Statele Unite şi China, transmite Reuters.

Participanţii şi-au declarat "sprijinul foarte puternic pentru reluarea discuţiilor, în cadrul aşa-numitei Runde de la Doha, şi au cerut tuturor statelor implicate să facă noi eforturi pentru finalizarea negocierilor, prioritare fiind agricultura şi produsele industriale", a arătat Howard.

APEC, Forumul pentru Cooperare Economia în zona Asia-Pacific, care reuneşte 21 de state, acoperă circa jumătate din comerţul mondial.

Preşedintele american George Bush, care a plecat de la summit cu o zi înainte, pentru a pregăti un raport asupra Irakului, a insistat pentru o puternică declaraţie de sprijin a negocierilor comerciale, pe care le consideră "o şansă la o generaţie".

Directorul general al Organizaţiei Mondiale a Comerţului, Pascal Lamy, a declarat, sâmbătă, că negocierile Rundei de la Doha s-ar putea apropia de un acord.

"Ar putea dura câteva săptămâni, dar am senzaţia că este canalizată multă energie în vederea unui acord", a spus el.

Negociatorii au revenit la discuţii săptămâna trecută, într-o încercare de relansare a Rundei de la Doha, lansată în noiembrie 2001 cu scopul de a introduce reguli comerciale corecte pentru toate statele.

Discuţiile au fost blocate de divergenţe privind subvenţiile agricole acordate de Statele Unite, Europa şi Japonia, precum şi cele referitoare la reducerea taxelor vamale aplicate importurilor de produse industriale în state precum China, India, Brazilia şi Africa de Sud.

Pe de altă parte, participanţii, inclusiv preşedintele american Geroge W. Bush, preşedintele Chinei, Hu Jintao, şi cel al Rusiei, Vladimir Putin, au adoptat "Declaraţia de la Sydney", asupra schimbărilor de climă, care cere statelor membre să stabilească obiective voluntare dar ne-angajante, pentru reducerea emisiilor poluante, concomitent cu îmbunătăţirea eficienţei energetice şi mărirea suprafeţelor împădurite.

Declaraţia este importantă pentru crearea unui consens în problema modificărilor climatice precum şi pentru o serie de întâlniri pe această temă care vor avea loc la Washington, New York şi insula indoneziană Bali referitoare la înlocuirea Protocolului de la Kyoto, care va expira în 2012.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici