Summitul maraton de la Bruxelles s-a încheiat. Acord istoric privind un pachet imens de recuperare post-Covid a ţărilor UE

  • Liderii europeni au ajuns la un acord asupra unui pachet de ajutor pentru statele membre, în contextul pandemiei de coronavirus
  • 750 de miliarde de euro vor fi alocate pentru a ajuta ţările să-şi revină economic
  • Negocierile la summitul UE au durat mai mult de 4 zile
  • Liderii ţărilor europene şi ai instituţiilor UE au aprobat şi un buget multianual pentru perioada 2021-2027 în valoare de 1.074 de miliarde de euro
6666 afișări
Imaginea articolului Summitul maraton de la Bruxelles s-a încheiat. Acord istoric privind un pachet imens de recuperare post-Covid a ţărilor UE

Final al summitului maraton de la Bruxelles. Acord istoric privind un pachet imens de recuperare post-Covid a ţărilor UE

Liderii ţărilor Uniunii Europene şi ai instituţiilor comunitare au ajuns, marţi, în a cincea zi a summitului de la Bruxelles, la un acord asupra bugetului destinat perioadei 2021-2027 şi asupra Fondului UE de relansare economică post-pandemie.

"Bună dimineaţa tuturor! Avem un acord. Am reuşit! Europa este puternică, Europa este unită!", a declarat Charles Michel, preşedintele Consiliului European, la încheierea summitului Uniunii Europene.

Liderii ţărilor europene şi ai instituţiilor UE au aprobat Fondul UE de relansare economică post-pandemie, în valoare de 750 de miliarde de euro, format din subvenţii nerambursabile de 390 de miliarde de euro şi din credite de 360 de miliarde de euro.

În plus, a fost aprobat un buget multianual pentru perioada 2021-2027 în valoare de 1.074 de miliarde de euro.

"Am negociat patru zile şi nopţi lungi, peste 90 de ore, dar a meritat", a declarat, la rândul său, Ursula von der Leyen, preşedintele Comisiei Europene.

 

Ce prevede pachetul post-Covid: 750 de miliarde de euro ajutor pentru statele membre

Liderii europeni, care s-au întâlnit la Bruxelles, la summitul UE, au ajuns la un consens şi vor acorda un ajutor de urgenţă de 750 de miliarde de euro.

Banii vor ajuta economiile să se ridice, după ce au fost grav afectate de efectele cauzate de criza de coronavirus. Acordul a necesitat aprobarea în unanimitate a tuturor celor 27 de state membre şi reprezintă o victorie importantă pentru Angela Merkel şi Emmanuel Macron, care au elaborat propunerea încă din luna mai.

Fondul va acorda 390 de miliarde de euro sub formă de subvenţii şi 360 de miliarde de euro sub formă de împrumuturi cu dobândă scăzută.

Ajutorul de urgenţă nu va ajuta doar economiile din sudul Europei care au fost lovite de criză, dar va servi drept validare că blocul european oferă solidaritate semnificativă membrilor în nevoie.

"Acest acord transmite un semnat concret potrivit căruia Europa forţă de acţiune. Cred că acest acord reprezintă un moment esenţial pentru istoria Europei" a declarat Charles Michel, preşedintele consiliului liderilor UE.

Italia, ţara europeană cea mai afetată de coronavirus, va primi, probabil, 82 de miliarde de euro subvenţii şi 127 de miliarde de euro în împrumuturi, potrivit estimărilor iniţiale.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici