Supravieţuitorii de la bordul submarinului Nerpa povestesc clipele de panică

Primele mărturii referitoare la accidentul care a afectat submarinului rus Nerpa au apărut marţi în presa rusă, marinarii menţionând că au fost luaţi prin surprindere de răspândirea rapidă a freonului, întrucât o parte dintre membrii echipajului dormeau.

26 afișări
Imaginea articolului Supravieţuitorii de la bordul submarinului Nerpa povestesc clipele de panică

Supravieţuitorii de la bordul submarinului Nerpa povestesc clipele de panică

Douăzeci de persoane aflate la bordul submarinului nuclear rus, testat în Marea Japoniei, au murit sâmbătă după inhalarea gazului emis prin declanşarea sistemului împotriva incendiilor, fiind cel mai grav accident de la catastrofa submarinului Kursk din 2000, când au murit 118 persoane.

"Mă odihneam, după ce mi-am încheiat tura (...). Deodată, freonul a început să se ridice deasupra mea. Era ca un drog. Mi-am pierdut cunoştinţa", a povestit, pentru cotidianul Komsomolskaia Pravda, Viktor Rifk, de pe patul spitalului din apropierea oraşului Vladivostok, bază a marinei ruse pe coasta Pacificului.

"Când gazul lichid a ajuns la noi, am auzit alarma şi am strigat: «puneţi-vă măştile de gaze!»", a precizat inginerul Serghei Anşakov.

"Am avut mult noroc", a menţionat subofiţerul Denis Koşevarov, citat de cotidianul Izvestia. "(...) Ar fi fost mult mai mulţi morţi. Freonul s-a răspândit apoi numai în două compartimente şi nu în toate cele şase. Este groaznic să mă gândesc ce s-ar fi întâmplat", a adăugat el.

"De ce atâţia morţi? Pentru că oamenii dormeau şi nu s-au trezit aşa de repede, precum chimistul nostru Saşa Prudnikov, care dormea", a declarat marinarul.

Potrivit unui alt marinar, Aleksei Şanin, care a dat detalii cotidianului Tvoi Den despre condiţiile în care s-a petrecut accidentul, "erau 224 de persoane la bord, în timp ce suprafaţa este prevăzută doar pentru 80-90 de persoane. (...) Cu mine (în compartiment, n.r.) erau 24 de persoane, trei dintre ele au murit. Totul s-a petrecut la ora 18.05. Sistemul de stingere a incendiului a început deodată să funcţioneze".

Potrivit experţilor ruşi, submarinul nuclear rus Nerpa, care efectua teste, avea la bord peste 120 de ingineri şi munciori de la şantierul naval unde a fost construit, care nu erau pregătiţi să facă faţă unor astfel de avarii.

În oraşul Vladivostok, baza Flotei ruse din Pacific, marţi a fost decretată zi de doliu, iar steagurile de la principalele instituţii publice au fost coborâte în bernă.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici