Surse ucraineane: ruşii sunt forţaţi să se retragă de pe poziţiile cucerite în Severodonetsk

Oficialii din Ucraina afirmă că trupele ruseşti sunt forţate să se retragă într-un oraş cheie din estul ţării. Ruşii susţin contrariul şi anunţă că ucrainenii au suferit pierderi grele şi se retrag din oraş.

13363 afișări
Imaginea articolului Surse ucraineane: ruşii sunt forţaţi să se retragă de pe poziţiile cucerite în Severodonetsk

Oficiali de la Kiev au declarat sâmbătă că în unele zone trupele ruseşti din Severodonetsk pierd teren, anunţă Reuters. Lupte intense au loc în jurul oraşului industrial, punctul central al ofensivei ruseşti pentru cucerirea regiunii Donbas din estul ţării.

Serhiy Gaidai, guvernatorul provinciei Luhansk, a declarat că forţele ruseşti au suferit înfrângeri severe şi că aruncă în aer podurile de peste râul Siverskyi Donets pentru a împiedica Ucraina să aducă întăriri militare şi să livreze ajutoare civililor.

„În acest moment, soldaţii noştri i-au respins, ei suferă pierderi uriaşe. Armata rusă, după cum înţelegem, îşi aruncă toate eforturile, toate rezervele în acea direcţie. Ruşii aruncă în aer poduri, aşa că nu am putut aduce întăriri pentru băieţii noştri din Severodonetsk", a declarat Gaidai într-o transmisiune TV de sâmbătă.

Guvernatorul a mai spus că forţele ucrainene au recucerit aproximativ o cincime din teritoriul pe care l-au pierdut în oraş. Ambele părţi au suferit pierderi usturătoare în luptele stradale.

Dacă Severodonetsk cade, oraşul vecin Lysychansk ar fi ultimul oraş pe care Rusia trebuie să îl cucerească pentru a avea controlul deplin asupra provinciei Luhansk, care împreună cu provincia Doneţk formează Donbasul.

Zona a devenit punctul central al invaziei Rusiei, în condiţiile în care preşedintele Vladimir Putin încearcă să obţină victorii după o încercare eşuată de a cuceri capitala Kiev.

Ruşii susţin că forţele ucrainene au suferit pierderi critice, de până la 90% în unele unităţi, în timpul bătăliei pentru oraşul-cheie din est Severodonetsk, potrivit BBC.

Într-o postare pe Telegram, Ministerul Apărării din Rusia afirmă că unităţile ucrainene se retrag acum în direcţia Lisiciansk, un oraş situat de cealaltă parte a râului Siverskyi Donets. Postarea nu oferă detalii.

Informaţiile lansate de ucraineni şi ruşi nu au putut fi verificate din surse independente.
 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici