Sute de escroci şi comercianţi ilegali vin zilnic în zona Turnului Eiffel. Jocurile de noroc sunt măsluite de români sau bulgari

Vânzători de brelocuri "made in China", organizatori de jocuri de noroc, caricaturişti, falşi surdo-muţi, zona din jurul Turnului Eiffel, simbol al turismului în Paris, este plină în fiecare zi cu sute de escroci şi comercianţi ilegali.

214 afișări
Imaginea articolului Sute de escroci şi comercianţi ilegali vin zilnic în zona Turnului Eiffel. Jocurile de noroc sunt măsluite de români sau bulgari

Turnul Eiffel (Imagine: Lucian Muntean/Mediafax Foto)

Poliţişti în maşini, pe jos sau cu bicicleta, militari din planul anti-tero Vigipirate sau cavaleri ai Gărzii Republicane, de obicei ataşaţi pentru siguranţa demnitarilor, nimic nu se poate face pentru a-i determina să plece din preajma celui mai plătit şi vizitat monument din lume.

Veniţi din Africa Subsahariană, din subcontinentul indian şi Europa Centrală, ei încearcă să "şterpelească" vreo câţiva euro de la cei 6,7 milioane de turişti francezi şi străini care vizitează în fiecare an "doamna de fier", emblema Parisului.

De la 9.30 până la miezul nopţii, cât este deschis Turnul Eiffel, această mică lume devine activă într-o zonă de câteva hectare cuprinse între Şcoala Militară, Champ de Mars şi esplanada Trocadero, pe celălalt mal al Senei.

Cinci mini-turnuri Eiffel din plastic pentru un euro, eşarfe şi sacoşe inscripţionate cu "Paris", brichete cu silueta celebrului monument. Standul organizat pe o bucată de pânză cu patru colţuri permite acestor vânzători să-şi ia în câteva secunde marfa şi să o ia la fugă la vederea poliţiştilor.

Ei spun că vin din Senegal, Gabon, India sau Pakistan. Cu o privire îngrijorată, Yousouf spune: "Nu avem de ales, trebuie să mâncăm seara." Apoi dă turul printre turişti pentru a vinde un turn Eiffel spunând câteva cuvinte în engleză, spaniolă sau italiană.

În aceeaşi zonă îşi fac loc şi jocurile de noroc, măsluite de români sau bulgari. La câţiva metri distanţă, două femei de origine română, cu faţa acoperită cu o eşarfă, explică cu gesturi ample că sunt surdo-mute, arătând o petiţie pentru care cer semnături.

"Asociaţia pentru surdo-muţi", cu o adresă din Lyon (centru-est), în franceză şi engleză. Suficientă pentru a face un turist grăbit să semneze înainte de a i se cere câţiva euro pentru "surdo-muţi". Aceluiaşi turist i se poate propune şi realizarea caricaturii pe o bucată de carton. Desenatorul va sta în faţa hârtiei câteva minute pentru 20 de euro.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici