Talibanii îi cer lui Obama să revină asupra "politicilor satanice" ale lui Bush

Talibanii i-au cerut preşedintelui american, Barack Obama, să revină asupra "politicilor satanice" ale predecesorului său, George W. Bush, cerându-i în special să închidă toate centrele americane de detenţie, considerate "diabolice", într-un mesaj publicat marţi.

13 afișări
Imaginea articolului Talibanii îi cer lui Obama să revină asupra "politicilor satanice" ale lui Bush

Talibanii îi cer lui Obama să revină asupra "politicilor satanice" ale lui Bush (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Ei îi cer de asemenea să se "retragă complet din Irak şi Afganistan" şi să "înceteze să mai apere Israelul", conform mesajului obţinut de centrul american de supraveghere a site-urilor islamiste SITE.

"Dacă Barack Obama vrea sincer stabilitate şi pace în lume, nu ar trebui să închidă doar (centrul de detenţie de la) Guantanamo. El ar trebui să anuleze mai degrabă toate aceste proiecte malefice concepute conform viziunii satanice a lui Bush de instabilitate în lume", precizează mesajul.

Barack Obama a decretat joi închiderea centrului de la Guantanamo unde se află 245 de deţinuţi.

Americanii deţin de asemenea circa 600 de prizonieri la baza aeriană de la Bagram, din Afganistan, dar soarta lor nu a fost încă decisă.

"Dacă Obama are dreptate şi, conform cuvintelor sale, vrea să deschidă o nouă pagină fundamentată pe o interacţiune paşnică ce se bazează pe respect reciproc cu lumea islamică, primul lucru pe care trebuie să îl facă este să oprească şi să anuleze toate aceste proceduri (...) create conform politicii criminale a lui Bush", continuă mesajul.

"El trebuie de asemenea să îşi retragă trupele din cele două ţări islamice ocupate (Irak şi Afganistan) şi să înceteze să mai apere Israelul împotriva intereselor islamice în Orientul Mijlociu şi în lumea întreagă", afirmă talibanii.

Obama le-a cerut responsabililor săi militari să studieze o retragere a trupelor de luptă din Irak în 16 luni. El a promis de asemenea că va spori prezenţa americană în Afganistan, unde Pentagonul vrea aproape să îşi dubleze contingentul, cu 30.000 de militari suplimentari.

"Este imperativ ca Obama, înainte de a fi lovit de aceeaşi soartă ca imperiul comunist, să găsească modalitatea de a trimite un mesaj direct de pace şi stabilitate lumii", avertizează talibanii, făcând aluzie la Uniunea Sovietică, ce a părăsit Afganistanul învinsă, în 1989, după un război care a durat aproape zece ani.

"Astfel, el îşi poate proteja poporul şi administraţia de pericolele eliminării şi declinului", indică mesajul.

Talibanii au fost înlăturaţi de la putere la sfârşitul lui 2001, de o coaliţie internaţională condusă de SUA. În pofida prezenţei a circa 70.000 de militari străini, dintre care circa jumătate americani, insurecţia talibanilor se intensifică de doi ani şi câştigă teren.

Citeşte şi:

Obama a dispus închiderea Guantanamo

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici